Naleśniki jadamy co najmniej raz w tygodniu. Zazwyczaj jemy je z domowym dżemem. A gdy mam więcej czasu to wymyślam inne smaczne nadzienia. I tak nalesniki podawałam już:
- zapiekane z serem i malinami,
- z nadzieniem jabłkowym i bezą,
- zapiekane z serem i jagodami w keksówce,
- z serem zapiekane w sosie śmietanowym,
- z malinami i mascarpone, opanierowane,
- ze świeżymi truskawkami i bitą śmietaną.
Do tej kolekcji dołączają dziś naleśniki z kremem budyniowym z mascarpone i pieczonym rabarbarem. Krem jest przepyszny, delikatny, świetnie współgra z kwaskowym rabarbarem. To pyszna propozycja na deser lub obiad na słodko. Najlepiej do ich przygotowania użyć cienkich łodyg rabarbaru i pokroić je nie za grubo.
SKŁADNIKI (6-8 porcji):
- NALEŚNIKI (15-18 sztuk):
- 3 jajka,
- 3 szklanki mąki,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki cukru,
- 2 i ¼ szklanki mleka,
- 2 szklanki wody,
- 3 łyżki oleju,
- KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE:
- ½ opakowania budyniu śmietankowego (20g),
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 250g serka mascarpone,
- PIECZONY RABARBAR:
- 300g rabarbaru,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- DODATKOWO:
- Olej lub smalec do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE: Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając cukier i cukier waniliowy do mleka. Budyń studzimy. Gdy wystygnie dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia. Powinniśmy otrzymać gładki krem.
PIECZONY RABARBAR: Rabarbar kroimy w kostkę 1,5 cm. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Następnie polewamy go sokiem z cytryny i posypujemy cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut, aby puścił sok. Po tym czasie rabarbar zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy czy rabarbar jest już upieczony. Jeśli nie to trzymamy jeszcze kilka minut w piekarniku. Powinien być miękki i rozpadać się pod dotykiem.
Każdego naleśnika smarujemy kremem budyniowym z mascarpone. Naleśniki zwijamy bądź składamy. Na wierzch naleśników wykładamy pieczony rabarbar. Wierzch naleśników polewamy także sokiem, który powstał z pieczenia rabarbaru.
Życzę smacznego 🙂
Twój komentarz
Pysznie wyglądają ?
Naleśniki są przepyszne ? Najlepsze ?
Paulina dziękuję za miłe słowa ?