Placki z jagodami

Ponieważ mam teraz troszkę wolnego czasu to dogadzam sobie pysznymi daniami 🙂 Byłam we wtorek na jagodach, wspólnie z siostrą i nazbierałyśmy ich całkiem sporo. Nie mogło więc zabraknąć u mnie śniadanka z jagodowym akcentem 🙂 Pierwsze co zrobiłam z naszymi jagodami to właśnie placuszki. Świeże placuszki są puszyste, lekkie, świetnie smakują posypane cukrem pudrem. Placki jadłam również na zimno i też mi smakowały. Myślę, że można je z powodzeniem zabrać na piknik.
Częstujcie się i miłego dnia Wam życzę 🙂

Składniki:

  • 2/3 szklanki jagód,
  • 2 szklanki maślanki,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 2 jajka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • cukier puder

Przygotowanie:
 

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, sól, mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajka i chwilkę ubijamy z dodatkiem oleju. Do jajek dodajemy maślankę i dokładnie mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych, wsypujemy jagody i dokładnie mieszamy.

Placuszki smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanej patelni, najlepiej bez tłuszczu (na patelni teflonowej) lub na minimalnej ilości tłuszczu, na wolnym ogniu. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smakują wspaniale na ciepło i na zimno. Życzę smacznego 🙂

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź