Muffinki z morelami

Rozpoczęły się wakacje. Mam nadzieję, że słońca nie zabraknie! Ale (odpukać) gdy za oknem zrobi się szaro i ponuro to przygotujcie sobie te słoneczne muffinki z morelami. Zapraszam na nowy przepis z cyklu Muffinkowy Piątek.

Dzisiejsze muffiny są ekspresowe w przygotowaniu. W czasie, gdy nagrzewa się piekarnik, przygotujecie ciasto. Ciasto jest puszyste i mięciutkie, a morele dajemy do środka i na wierzch. Dzięki ich dodatkowi muffiny są niezwykle soczyste, z chrupiącą skorupką cukrową na wierzchu i chrupiącymi migdałami. Z poniższego przepisu uzyskacie 12 dużych babeczek.

Muffinki z morelami

Muffinki z morelami

Składniki na muffiny z morelami

Aby przygotować muffiny z morelami potrzebujesz:

  • jajka - potrzebne będą 3 duże jajka, rozmiar L, koniecznie o temperaturze pokojowej.
  • cukier i cukier wanilinowy - nadają muffinkom odpowiednią słodycz.
  • śmietana 36% - nadaje muffinkom wilgotności, równoważy smak. Najlepiej użyć śmietany o temperaturze pokojowej.
  • olej - używam oleju rzepakowego, bo ma neutralny smak i aromat.
  • mąkę pszenną - pamiętaj, aby odmierzyć ją poprawnie przy użyciu wagi kuchennej.
  • proszek do pieczenia - dzięki niemu muffiny pięknie wyrastają.
  • morele - pokrój je w małą kostkę. Dodajemy je do środka i na wierzch muffinek.
  • płatki migdałowe - są ozdobą muffinek i dodają im chrupkości. Możesz użyć zamiennie migdałów w słupkach, około 50g.

Jak przygotować muffiny z morelami?

Przygotowanie muffinek jest bardzo proste. Wystarczy wykonać te pięć kroków:

  1. Przygotuj - formę muffinkową wyłóż papilotkami. Nagrzej piekarnik. Odmierz wszystkie składniki.
  2. Wymieszaj suche składniki - w misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną i proszek do pieczenia i sól.
  3. Wymieszaj mokre składniki - w drugiej misce ubij jajka z cukrem, cukrem wanilinowym, śmietaną i olejem.
  4. Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Następnie dodaj morele i krótko wymieszaj.
  5. Rozłóż ciasto do papilotek, wyłóż na wierzch resztę moreli i posyp cukrem i płatkami migdałów i piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku.

Aby muffinki wyszły Ci takie same odmierzaj taką samą ilość ciasta przy pomocy wagi kuchennej.

Więcej przepisów na muffinki

Muffinki z morelami

Muffinki z morelami

Puszyste i soczyste muffiny wypełnione pokrojonymi morelami i ozdobione płatkami migdałów.

Muffiny z morelami

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • 3 jajka,
  • 100g śmietany kremówki 36%,
  • 270g mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (12g),
  • 180 cukru (podzielone na 150g+30g),
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 70ml oleju,
  • DODATKOWO:
  • 30g płatków migdałowych,
  • 400g moreli,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Morele myjemy wcześniej i osuszamy. Usuwamy z nich pestki. Owoce kroimy w kostkę 1cm.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier (150g), cukier wanilinowy, śmietanę kremówkę i olej. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 2 minuty. Dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Dodajemy 2/3 posiekanych moreli i mieszamy delikatnie.

Ciasto rozkładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Nakładamy muffinki prawie do pełna papilotki. Na wierzch muffinek wykładamy pozostałe morele (1/3). Wierzch muffinek posypujemy płatkami migdałów i pozostałym cukrem (30g).

Muffinki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz muffiny z morelami to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





4 komentarzy

  1. Robiłam dzisiaj muffinki z tego przepisu. Są przepyszne. Wilgotne, nie za słodkie. Polecam.

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakowały ♥️

  2. Czy z tego przepisu można też zrobić np ciasto w keksówce zamiast babeczek? Jak Pani myśli, wyjdzie?

    • cukiereczek

      Myślę, że pewnie. Powinno wyjść 🤓♥️

Pozostaw odpowiedź Sylwia