Zakochałam się w domowych muffinkach. Aż niewiarygodne, że tak prosto i szybko można przygotować tak pyszne słodkości. Suche składniki łączymy z mokrymi, dodajemy dowolne dodatki i do piekarnika. Przyznaję, że muffinki przygotowane na kwaśnej śmietanie i oleju smakują mi najbardziej. Co więcej, przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymują świeżość do 2-3 dni. W cyklu Muffinkowy Piątek w każdy piątek pokazuje Wam nowy przepis na muffiny.
Wszyscy teraz pieką jagodzianki, a ja stawiam na śmietankowe babeczki z jagodami. Każda muffinka jest wprost napakowana tymi małymi fioletowymi kuleczkami, a przy tym jest bardzo puszysta i mięciutka. Aby urozmaicić ich smak część muffinek polałam lukrem. Fajnie sprawdzi się także rozpuszczona biała czekolada.
Składniki na muffinki z jagodami
Aby przygotować muffiny potrzebujesz:
- jajka - potrzebne będą 2 duże jajka, rozmiar L, koniecznie o temperaturze pokojowej.
- cukier - nadaje muffinkom odpowiednią słodycz.
- śmietana 18% - nadaje muffinkom wilgotności, równoważy smak. Najlepiej użyć śmietany o temperaturze pokojowej.
- olej - używam oleju rzepakowego, bo ma neutralny smak i aromat.
- sól - równoważy smak.
- mąkę pszenną - pamiętaj, aby odmierzyć ją poprawnie przy użyciu wagi kuchennej.
- proszek do pieczenia - dzięki niemu muffiny pięknie wyrastają.
- jagody - umyj je wcześniej i dokładnie osusz.
Jak przygotować muffinki z jagodami?
Przygotowanie muffinek jest bardzo proste. Wystarczy wykonać te pięć kroków:
- Przygotuj - formę muffinkową wyłóż papilotkami. Nagrzej piekarnik. Odmierz wszystkie składniki.
- Wymieszaj suche składniki - w misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól.
- Wymieszaj mokre składniki - w drugiej misce ubij jajka z cukrem i wymieszaj ze śmietaną i olejem.
- Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Następnie dodaj jagody i krótko wymieszaj.
- Rozłóż ciasto do papilotek i piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku.
Aby muffinki wyszły Ci takie same odmierzaj taką samą ilość ciasta przy pomocy wagi kuchennej.
Często zadawane pytania
Czym zastąpić śmietanę?
Śmietanę 18% możesz zastąpić w tym przepisie jogurtem naturalnym typu greckiego.
Gdzie kupić takie piękne papilotki?
Te sztywne papilotki zamówiłam przez internet, a dokładniej na allegro. Wystarczy wpisać: "sztywne papilotki". Nie nasiąkają tłuszczem i nie wymagają użycia formy muffinkowej. Są przy tym bardzo dekoracyjne.
Wyszło mi więcej niż 12 muffinek, dlaczego?
Zauważyłam, że w zależności od producenta, formy muffinkowe różnią się głębokością. W typowej formie na muffiny powinno wyjść dokładnie 12 babeczek. Formy z niektórych hipermaketów są płytsze - wówczas muffinek może wyjść 14 lub 16 sztuk. Nakładaj ciasta prawie do pełna papilotki - tak jak pokazałam na zdjęciu. Wówczas będziesz mieć pewność, że ciasto nie wypłynie z papilotki.
Więcej przepisów na muffinki
- Muffinki cytrynowe z borówkami
- Muffinki z jagodami i krówkami
- Muffinki bananowe z borówkami
- Muffinki z owocami
Puszyste i wilgotne muffiny wypełnione po brzegi jagodami - to letni HIT. Smakują małym i dużym. Polej je lukrem lub roztopioną białą czekoladą.
Muffiny z jagodami
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- 2 jajka,
- 230g gęstej śmietany 18%,
- 250g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
- ¼ łyżeczki soli,
- 150 cukru (3/4 szklanki),
- 120ml oleju,
- DODATKOWO:
- 220g jagód,
- LUKIER:
- 2 łyżki mleka
- 10 łyżek cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Jagody wcześniej myjemy i osuszamy.
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Dodajemy śmietanę, olej i mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki w trzech turach i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy jagody (kilka możemy odłożyć na wierzch), mieszamy delikatnie.
Masę przekładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Nakładamy muffinki prawie do pełna papilotki.
Muffinki pieczemy około 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Wystudzone muffinki polewamy lukrem. Życzę smacznego!
LUKIER: W misce umieszczamy mleko. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy.
Babeczki są przepyszne, wyszły super, bardzo polecam przepis. Na pewno jeszcze nieraz je zrobię 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowały ♥️
Zrobiłam muffinki z pomocą Twojego przepisu i wyszły świetnie! Całej rodzinie smakowały 🙂
Bardzo miło mi to czytać 🙂
Pyszne!!! Polecam wszystkie przepisy z tej strony 🙂
Bardzo dziękuję za miły komentarz ?
Muffinki wyszły doskonałe. Bardzo mięciutkie i puszyste oraz wilgotne.
Polecam, ale ostrzegam że uzależniają i przez to znikają w mgnieniu oka. 😋👍👌
Ślicznie dziękuję ♥️ Cieszę się, że smakują!
Szybko się robią i równie szybko znikają.
Piękne wyszły 😍
Pyszne muffinki, puszyste wewnątrz i łatwe w przygotowaniu. Będą gościć u mnie częściej 🙂 Moje były w 3 wersjach smakowych borówkami, malina i porzeczka. Polecam!
Cieszę się bardzo, że smakowały 😃
Dodaję jeszcze zdjęcia 🙂
Wyszły piękne 😍