Muffinki z agrestem i białą czekoladą

Śmiało mogę napisać, że to jedne z najlepszych muffinek na blogu! Mięciutkie i puchate czekoladowe ciasto wypełnione kwaskowatym agrestem, a do tego ta piękna i prosta dekoracja z paseczków czekolady... naprawdę pycha.

Nasz nowy cykl Muffinkowy Piątek rozkręcił się na dobre. W każdy piątek znajdziecie na blogu pyszny przepis na nowe muffinki. Staram się do każdego przepisu dołączyć dużo zdjęć krok po kroku, aby przygotowanie tych małych słodkości było jeszcze prostsze. Muffinki z agrestem rozpoczynają letni sezon na muffinki z owocami. Spokojnie w tym przepisie możecie zamienić agrest na rabarbar czy czerwoną porzeczką, a zimą na żurawinę. Bedzie równie pysznie.

Muffinki z agrestem i białą czekoladą

Muffinki z agrestem i białą czekoladą

Składniki na muffiny z białą czekoladą i agrestem

Aby przygotować muffiny z agrestem i białą czekoladą potrzebujesz:

  • jajka - potrzebne będą 3 duże jajka, rozmiar L, koniecznie o temperaturze pokojowej.
  • cukier i cukier wanilinowy - nadają muffinkom odpowiednią słodycz.
  • mleko - nadaje muffinkom wilgotności. Dodajemy go zaledwie 60ml, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta.
  • masło - koniecznie używamy masła, nie margaryny. Najlepsze wypieki są na maśle.
  • mąkę pszenną - pamiętaj, aby odmierzyć ją poprawnie przy użyciu wagi kuchennej.
  • budyń - możesz użyć budyniu waniliowego lub śmietankowego. Potrzebne będzie jedno opakowanie budyniu bez cukru czyli budyń na 0,5l mleka. Budyniu nie gotujemy, ale do muffinek dajemy proszek. Dzięki dodatkowi budyniu ciasto ma lepszą strukturę.
  • proszek do pieczenia - dzięki niemu muffiny pięknie wyrastają.
  • agrest - Umyj go wcześniej i dokładnie osusz. Dodajemy go do środka i na wierzch muffinek. Możesz użyć agrestu zielonego lub fioletowego.
  • białą czekoladę - występuje tutaj w trzech postaciach: rozpuszczona w cieście, posiekana w cieście oraz stanowi dekorację w postaci paseczków.
Składniki na muffiny z białą czekoladą i agrestem

Składniki na muffiny z białą czekoladą i agrestem

Jak przygotować muffiny z agrestem i białą czekoladą?

Przygotowanie muffinek jest bardzo proste. Wystarczy wykonać te sześć kroków:

  1. Przygotuj - formę muffinkową wyłóż papilotkami. Nagrzej piekarnik. Odmierz wszystkie składniki. Agrest umyj, białą czekoladę drobno posiekaj.
  2. Rozpuść masło i czekoladę - umieść je w rondelku i rozpuść na małym ogniu. Często mieszaj, aby masa nie przywarła do dna.
  3. Wymieszaj suche składniki - w misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, budyń, proszek do pieczenia i sól.
  4. Wymieszaj mokre składniki - w drugiej misce ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj masę maślano-czekoladową i mleko, krótko ubij.
  5. Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Następnie dodaj agrest z białą czekoladą i krótko wymieszaj.
  6. Rozłóż ciasto do papilotek, wyłóż na wierzch resztę agrestu. Piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu polej muffiny paseczkami białej czekolady.

Aby muffinki wyszły Ci takie same odmierzaj taką samą ilość ciasta przy pomocy wagi kuchennej.

Po upieczeniu polej muffiny paseczkami rozpuszczonej białej czekolady i posyp kuleczkami zbożowymi Barry Callebaut.

Muffinki z agrestem i białą czekoladą

Muffinki z agrestem i białą czekoladą

Więcej przepisów na muffinki

Muffinki z agrestem i białą czekoladą

Muffinki z agrestem i białą czekoladą

Słodkie czekoladowe ciasto wypełnione kwaskowatym rabarbarem. Fani słodko-kwaśnych smaków pokochają te muffinki.

Muffinki z agrestem i białą czekoladą

Składniki (12 sztuk):

  • 3 jajka rozmiar L,
  • 100g cukru (1/2 szklanki),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 100g masła,
  • 100g białej czekolady,
  • 60ml mleka,
  • 230g mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (12g),
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g),
  • szczypta soli,
  • DODATKOWO:
  • 300g agrestu,
  • 50g białej czekolady,
  • DEKORACJA:
  • 50g białej czekolady,
  • kuleczki zbożowe w czekoladzie Barry Callebaut

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka o pojemności 250ml. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Agrest myjemy wcześniej i osuszamy. Następnie odrywamy końcówki. Białą czekoladę (50g) drobno siekamy.

W rondelku umieszczamy masło i białą czekoladę (100g). Wstawiamy je na mały ogień i rozpuszczamy. Następnie masę odstawiamy do przestygnięcia.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, budyniem i solą. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach miksera przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać jasną i puszystą masę jajeczną. Dodajemy przestudzone masło z czekoladą oraz mleko i ubijamy jeszcze 1 minutę. Następnie dodajemy suche składniki. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy 2/3 agrestu i posiekaną czekoladę (50g). Mieszamy. Masę rozkładamy do papilotek. Na wierzch wykładamy pozostały agrest.

Muffinki pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka. Zaczną się spiekać więc pod koniec należy przykryć je folią. Gdy ostygną to polewamy je rozpuszczoną czekoladą. Można do tego celu wykorzystać małą łyżeczkę lub rękaw cukierniczy.

Czekoladę możemy rozpuścić nad parą wodną lub w mikrofali. Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz muffiny z agrestem i białą czekoladą to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Pyszne, moje w wersji z borówką.

    • cukiereczek

      Wyglądają pięknie ♥️

Pozostaw odpowiedź cukiereczek