Weekend kawowo-malinowy trwa 🙂 Wczoraj był pyszny deserek, a dziś muffinki w tym samym klimacie. Ponieważ bardzo lubię kawę, piję ją obowiązkowo każdego dnia, to takie mufffinki to dla mnie idealna okazja, aby jeszcze bardziej się pobudzić z rana. Maliny dodają im charakteru, przełamują smak kawy. "Weekendowa Cukierenka" gorąco je poleca.
Składniki:
- masło 100g,
- cukier 160g,
- mleko 125ml,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 jajko,
- mąka 265g,
- szczypta soli,
- 3/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kawy,
- 2 łyżki wrzątku,
- 12 malin
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. W jednej misce łączymy ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do drugiej wlewamy przestudzoną kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, rozpuszczone masło, mleko, jajko i cukier. Dokładnie mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy wszystko razem do zawilgotnienia składników.
Formę wykładamy papilotkami. Wlewamy do połowy papilotek ciasta i wkładamy malinę. Następnie uzupełniamy foremki resztą ciasta. Malinę można również wyłożyć na wierzch. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, tzn. do momentu aż się zarumienią. Życzę smacznego 😉