Kawowe muffinki z malinami

Weekend kawowo-malinowy trwa 🙂 Wczoraj był pyszny deserek, a dziś muffinki w tym samym klimacie. Ponieważ bardzo lubię kawę, piję ją obowiązkowo każdego dnia, to takie mufffinki to dla mnie idealna okazja, aby jeszcze bardziej się pobudzić z rana. Maliny dodają im charakteru, przełamują smak kawy. "Weekendowa Cukierenka" gorąco je poleca.

Składniki:

  • masło 100g,
  • cukier 160g,
  • mleko 125ml,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 jajko,
  • mąka 265g,
  • szczypta soli,
  • 3/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kawy,
  • 2 łyżki wrzątku,
  • 12 malin
Przygotowanie:

 

Masło rozpuszczamy i studzimy. W jednej misce łączymy ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do drugiej wlewamy przestudzoną kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, rozpuszczone masło, mleko, jajko i cukier. Dokładnie mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy wszystko razem do zawilgotnienia składników.

Formę wykładamy papilotkami. Wlewamy do połowy papilotek ciasta i wkładamy malinę. Następnie uzupełniamy foremki resztą ciasta. Malinę można również wyłożyć na wierzch. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, tzn. do momentu aż się zarumienią. Życzę smacznego 😉





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź