Cytrynowe muffinki z borówkami

Pyszne muffinki, które przygotujesz w kilka minut dziś w "Weekendowej Cukierence". Lubię takie przepisy zwłaszcza, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chce nam się długo stać w kuchni. Większość składników do ich przygotowania z pewnością macie w domu.

Muffiny z borówkami są niezwykle puszyste i mięciutkie, pięknie wyrastają, a w środku są wilgotne. Puszystość zapewnia im ubicie jajek z cukrem (a nie jak to bywa w tradycyjnych muffinach tylko lekkie rozbełtanie jajek). Kropką nad i jest lukier. Świetnie smakują z kubkiem herbaty lub kawy. Sprawdzą się idealnie jako podwieczorek letnią porą. Naprawdę nie można się im oprzeć, są przepyszne! 🙂

Cytrynowe muffinki z borówkami

Cytrynowe muffinki z borówkami

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka śmietany 18%,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • ½ szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
  • 1 i ½ szklanki borówek,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Dodajemy śmietanę, olej, ekstrakt z wanilii i mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki w trzech turach i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, krótko miksujemy.

Masę przekładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Nakładamy muffinki prawie do pełna papilotki.

Muffinki pieczemy około 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, góra-dół (do suchego patyczka).

Po ostudzeniu muffiny można polać lukrem. Do miseczki wlewamy 2 łyżki mleka i dodajemy stopniowo około 10-12 łyżek cukru pudru. Ucieramy do powstania gęstego lukru. Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Zamiast śmietany można użyć jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego.

Cytrynowe muffinki z borówkami

Cytrynowe muffinki z borówkami

Cytrynowe muffinki z borówkami

Cytrynowe muffinki z borówkami

Cytrynowe muffinki z borówkami

Cytrynowe muffinki z borówkami





12 komentarzy

  1. Witam, jeśli chodzi o borówki – sypiemy na wierzch czy dodajemy do ciasta i dopiero nakładamy? 😉

    Ps. Czy jeśli dodam mrożone też będzie dobrze? Przed dodaniem rozmrozić czy bez rozmrażania?

    • cukiereczek

      Dodajemy do ciasta i mieszamy razem. Myślę, że mrożone mogą być – dałabym bez rozmrażania 🙂

    • Dzien dobry. A proszę mi powiedzieć ile u Pani szklanka ma gramów. Bo opisuje Pani np.1i ½szkła mąki…albo ½szkl oleju….wiec ile gramów i ile ml? ?

      • cukiereczek

        Używam szklanki o pojemności 250ml. Postaram się dopisywać o jaką szklankę chodzi w nowych przepisach 🙂

  2. Muffiny wyszły obłędne!! Dzieci były zachwycone, mężowi również bardzo smakowały! Ja się zakochałam, na pewno będę powtarzać ? Bardzo polecam ten przepis ?

    • cukiereczek

      Dziękuję za miłe słowa ?

  3. Bardzo fajny przepis ,muffiny wilgotne ,nie za słodkie czyli idealne. U mnie z malinami gdyż akurat nie miałam borówek. Polecam bo przepis prosty i szybki 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakowały ?

  4. Robi sie je błyskawicznie. Niezapowiedziani goście, więc potrzebny był szybki przepis z podstawowych składników. Od kiedy mam ten przepis zmieniam tylko owoce i mam “klasyka” na takie wizyty 🙂

    • cukiereczek

      Piękne i puszyste ?

  5. Witam.Czy zamiast śmietany można dodać jogurt naturalny?

    • cukiereczek

      Tak, ale powinien to być gęsty jogurt naturalny lub jogurt grecki.

Pozostaw odpowiedź cukiereczek