Nie ma sezonu rabarbarowego bez tradycyjnego ciasta z rabarbarem i kruszonką. I takie ciasto dziś Wam prezentuje w "Weekendowej Cukierence". Jest pysznie maślane, mięciutkie, z grubą warstwą kruszonki. Jest bardzo proste do przygotowania. Ciekawostką jest dodanie proszku budyniowego do ciasta. Możecie je upiec także z innymi sezonowymi owocami.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 250g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 3 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- Szczypta soli,
- KRUSZONKA:
- ¾ szklanki mąki,
- 80g masła,
- 1 cukier waniliowy,
- 6 łyżek cukru,
- DODATKOWO:
- 500g rabarbaru,
PRZYGOTOWANIE:
Rabarbar płuczemy wcześniej. Kroimy go na 3-4cm kawałki.
Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i budyniem.
Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasne masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy rabarbar. Całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 60-75 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.
KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.
Życzę smacznego 🙂
Cudowne są twoje przepisy ! Mam pytanie jakiego masła używasz do wypieków mam dylemat do tej pory używałam margaryny ale naczytałam się jaki to syf i już sama nie wiem czego używać 🙂 jeśli masz masło na którym zawsze robisz i wszystko pyszne i wychodzi to chętnie się dowiem jakie pozdrawiam serdecznie Ewelina
Ewelina bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂 Margaryny praktycznie nie używam. Zazwyczaj używam masła z mleczarni z Końskich. Ale tak naprawdę każde masło będzie dobre. Ważne jest, aby miało 82% tłuszczu. Zdecydowanie smaczniejsze wypieki są z masłem 🙂
Pozdrawiam,
Kasia
Pyszne ciasto, proste w wykonaniu, a smakuje obłędnie ? lekko kwaśne, a ta kruszonka pasuje tutaj cudownie. Wszystko zostało idealnie opisane, zrobiłam zgodnie z przepisem, jedtnie rozmiar tortownicy wybrałam nieco mniejszy bo zrobiłam w formie o średnicy 24cm przez co musiałam wydłużyć czas pieczenie o jakieś 15 minut. Na pewno nie raz powtórzę bo zachwyciło i mnie i moich domowników ☺ polecam wszystkim spróbować ?
Kasiu pysznie się prezentuje ? Bardzo się cieszę, że smakowało!
Ciasto szybko się robi, wychodzi mega puszyste i smaczne.
Cieszę się, że smakowało 🙂