Babeczki z mascarpone i białą czekoladą

W tych babeczkach nie znajdziemy ani masła, ani oleju. Głównym tłuszczem jest tutaj delikatny serek mascarpone. Tym cudownym przepisem dzielę się dzisiaj z Wami w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Babeczki przygotowuję się bardzo prosto. Zaczynamy od ubicia jajek z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Do babeczek możemy dodać rodzynki lub połamaną czekoladę (około 50g). Babeczki są mięciutkie, słodkie i delikatne. Są świeże nawet następnego dnia.

Babeczki z mascarpone i białą czekoladą

Babeczki z mascarpone i białą czekoladą

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • BABECZKI:
  • 125g cukru pudru,
  • ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej,
  • ½ łyżki koniaku(można pominąć),
  • Odrobina aromatu waniliowego,
  • 2 duże jajka,
  • 150g mąki pszennej,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250g serka mascarpone,
  • 25ml śmietany kremówki,
  • 40g białej czekolady,
  • POLEWA:
  • 30ml śmietany kremówki,
  • 50g białej czekolady,

PRZYGOTOWANIE:

BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.

Foremkę muffinkową wykładamy papilotkami. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy do niej połamaną białą czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady. Masę czekoladową studzimy, a po wystudzeniu mieszamy z serkiem mascarpone.

Do miski wbijamy jajka. Ubijamy je mikserem na największych obrotach miksera do podwojenia ich objętości. Wówczas dodajemy cukier puder i ubijamy jajka przez około 10 minut. Zmniejszamy obroty miksera na małe i dodajemy serek mascarpone, koniak i skórkę z cytryny, mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki w trzech turach i deliaktnie mieszamy, tylko do połączenia składników. Masę rozkładamy pomiędzy papilotki. Ciasta nakładamy do ¾ wysokości foremki.

Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).

POLEWA: Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy do niej połamaną białą czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady. Gorącą masą czekoladową polewamy wierzch wystudzonych babeczek.

 Życzę smacznego 🙂





5 komentarzy

  1. Mam pytanie czy śmietanki kremówki 25 ml czy raczej 250ml

    • cukiereczek

      25ml. Śmietany potrzeba tak niewiele – tylko, żeby rozpuścić w niej białą czekoladę ?

  2. To są najlepsze babeczki jakie do tej pory upiekłam, łatwy przepis, a taka poezja smaku. Dziękuję za inspirację. 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakowały.
      Polecam się na przyszłość 🙂

Pozostaw odpowiedź Magda