Babeczki z malinami i kruszonką

Słuchajcie myślę, że nie ma lepszej babeczki na lato niż puszysta maślana babeczka z kwaśnymi owocami posypana kruszonką. Ciasto ucierane ma coś w sobie, co przyciąga i sprawia, że sięgamy po kolejny kawałek. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na kolejny przepis z wykorzystaniem malin. Maliny są teraz takie pyszne i słodziutkie, że piekę i robię z nimi deserki przez cały czas. Świeżymi malinami z działki obdarowuje mnie także teść więc zamrażarkę mam pełną owoców.

Babeczki z malinami i kruszonką

Babeczki z malinami i kruszonką

Smak dzisiejszej babeczki podkręca dodatek limonki. Startą skórkę z limonki i sok dodajemy do kruszonki. Taka niewielka ilość, a dodaje świeżości i lekkości całej babeczce. Moje babeczki są po brzegi wypełnione malinami. Mamy ich tutaj aż 300g. Babeczki są dość łatwe do zrobienia, dobrze się przechowują. Jeśli macie ochotę ich wierzch możecie polać odrobiną lukru limonkowego tzn. 1 łyżkę soku wyciśniętego z limonki wymieszajcie z 4-5 łyżkami cukru pudru. Będzie jeszcze pyszniej i orzeźwiająco!

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów z malinami.

Pochwalcie się swoimi wypiekami z malinami. Zdjęcie wypieku w komentarzu jest zawsze mile widziane 🙂 A poniżej zobaczcie przepisy na inne muffinki i babeczki z malinami.

Więcej przepisów na mini słodkości z malinami

Babeczki z malinami i kruszonką

Babeczki z malinami i kruszonką

Puszyste i wypełnione po brzegi babeczki z nutą limonkową. Smakuje pysznie maślano, a smaczku dodają im soczyste, kwaskowe maliny, które współgrają ze słodziutką kruszonką.

Babeczki z malinami i kruszonką

SKŁADNIKI (12-14 sztuk):

  • CIASTO NA BABECZKI:
  • 180g masła,
  • 130g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 3 jajka,
  • 50ml mleka,
  • 180g mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (12g),
  • szczypta soli,
  • KRUSZONKA:
  • 70g masła,
  • 50g cukru trzcinowego,
  • 130g mąki pszennej,
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z limonki,
  • skórka starta z 1 limonki,
  • DODATKOWO:
  • 300g malin

PRZYGOTOWANIE:

KRUSZONKA: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem trzcinowym. Dodajemy pokrojone zimne masło. Masło rozcieramy między palcami z suchymi składnikami do powstania kruszonki. Na sam koniec dodajemy startą skórkę i sok z limonki, mieszamy. Na czas przygotowania ciasta na babeczki  kruszonkę możemy schować do lodówki.

Przygotowanie kruszonki z nutą limonkową

Przygotowanie kruszonki z nutą limonkową

CIASTO NA BABECZKI: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło, mleko i jajka wyjmujemy minimum 2 godziny wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie.

Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół. Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia.

Przygotowanie ciasta na babeczki

Przygotowanie ciasta na babeczki

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy suche składniki oraz mleko i mieszamy krótko, tylko do połączenia.

* Po dodaniu jajek masę może wydawać się zwarzona. Nie należy się tym przejmować. Po dodaniu suchych składników wszystko wróci do normy. Aby temu zapobiec przy dodaniu każdego jajka dodajemy odrobinę mąki i miksujemy na średnich obrotach miksera.

Babeczki z malinami i kruszonką - przed pieczeniem

Babeczki z malinami i kruszonką - przed pieczeniem

Do ciasta dodajemy połowę malin (150g) i delikatnie mieszamy. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki. Na wierzch wykładamy pozostałe maliny, a następnie porcje kruszonki.

Babeczki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki całkowicie studzimy. Smacznego!

Babeczki z malinami i kruszonką

Babeczki z malinami i kruszonką

Jeśli przygotujesz babeczki z malinami i kruszonką to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Cześć, babeczki są przepyszne. Już je robiłam kilka razy. Dodaje owoce mrożone i zawsze mi one wychodzą zielone. Nie wyglądają przez to apetycznie, ale są przepyszne. Czemu tak się dzieje?
    Nie dodaje limonki.
    Pozdrawiam ☺️

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakują 😉
      Ale maliny wychodzą w środku zielone czy z brzegów babeczki?
      Bo jak z brzegów to może wina formy muffinkowej.

Zostaw odpowiedź