Od dawna marzyło mi się przygotowanie kremu maślanego z mlekiem skondensowanym. Do tej pory na blogu możecie znaleźć inny krem maślany - na bezie szwajcarskiej. Prezentowany dziś krem jest dużo prostszy do przygotowania, a przy tym zaledwie z dwóch składników. Nie może się nie udać. Jest to krem maślany, a więc trwalszy niż inne kremy, łatwiejszy do przechowywania i przewiezienia. Krem ten twardnieje w lodówce. Proponuję więc babeczki wyjąć kilkanaście minut przed podaniem, aby się ociepliły.
Ten krem sprawdzi się także do dekoracji tortów. Możemy go łączyć z dowolnym barwnikiem. Pamiętajmy, aby do kremu użyć składników o temperaturze pokojowej. Masło ma być miękkie, a nie lejące. Nie możemy go tutaj zastąpić margaryną.
A więc w ramach "Weekendowej Cukierenki" częstuję Was dzisiaj mięciutkimi i puszystymi babeczkami. Świetnie smakują nawet 2 dni po przygotowaniu. Z jagodami to już w ogóle pyszotka. Gorąco polecam takie połączenie.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- BABECZKI:
- 175g masła,
- 125g cukru,
- 1 i ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
- 3 jajka,
- 175g mąki,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100g jagód,
- KREM:
- 300g masła,
- 180g mleka skondensowanego słodzonego,
- DODATKOWO:
- Jagody, listki mięty do dekoracji,
PRZYGOTOWANIE:
BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy jagody, mieszamy.
Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.
Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki.
Babeczki dekorujemy kremem za pomocą szprycy (końcówka gwiazdka). Na wierzchu układamy po kilka jagód i listek mięty.
KREM: Składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wkładamy miękkie masło. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (10 minut). Dodajemy mleko skondensowane w trzech turach i miksujemy jeszcze przez 5 minut. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty miksera na najniższe, aby odpowietrzyć krem. Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy go na wierzch babeczek.
Babeczki przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego!