Dziś w "Weekendowej Cukierence" częstuję pysznymi babeczkami z bitą śmietaną. Prawdziwe ucierane (na masełku) babeczki, które są przepyszne, mięciutkie i puszyste. Na wierzchu krem śmietankowy, który przygotowujemy w kilka minut. I kropka nad i czyli dekoracja ze świeżych owoców. Lato trwa więc świeżych owoców mamy teraz dostatek. Jeśli tylko posiadacie formę muffinkową to zabierajcie się za pieczenie 🙂
Babeczki świetnie się przechowują i są smaczne nawet 2 dni po przygotowaniu. Do ciasta możemy dodać około 100g owoców lub kropelek czekoladowych, aby uzyskać babeczki smakowe. Babeczki można także wydrążyć i nadziać.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- BABECZKI:
- 175g masła,
- 125g cukru,
- 1 i ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
- 3 jajka,
- 175g mąki,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 400g śmietany kremówki 36%,
- 2 łyżki cukru pudru (do smaku),
- DODATKOWO:
- owoce, listki mięty, pokruszone bezy do dekoracji,
PRZYGOTOWANIE:
BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia.
Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.
Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki.
Babeczki dekorujemy kremem za pomocą szprycy (końcówka gwiazdka). Na wierzchu układamy po kilka owoców jagodowych, listki mięty. Możemy wierzch babeczek posypać pokruszonymi bezami.
KREM ŚMIETANKOWY: Do miski wkładamy schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder. Ubijamy ją mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut do powstania gęstego, puszystego kremu śmietankowego. Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy go na wierzch babeczek.
Babeczki przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Aby śmietana kremówka ubiła się to musi być dobrze schłodzona.
2) Możemy użyć śmietany 30%, ale wówczas proponuję dodatkowo zastosować śmietan fix.