Któż z nas nie lubi czekoladek toffifee? Ja je uwielbiam. Stąd powstał w mojej głowie pomysł na przygotowanie babeczek inspirowanych tymi słynnymi czekoladkami. Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam przepis na babeczki o smaku toffifee. Ciasto na babeczki to proste ciasto ucierane, które wielokrotnie pojawiło się już na blogu. W cieście dodatkowo zatapiamy czekoladki. Babeczki po upieczeniu wychodzą mięcutkie, odpowiednio słodkie, po prostu pyszne. Ale prawdziwą petardą są kremy: czekoladowo-orzechowy i krówkowy. Sama nutella wyjadana wprost ze słoika smakuje pysznie. Podobnie kajmak - mój mąż może go jeść bez końca. Także pomyślcie tylko co może wyjść z połączenia tych dwóch składników 🙂 Babeczki smakują rewelacyjnie, a jak pięknie prezentowały się na stole. Gorąco polecam.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- BABECZKI:
- 175g masła,
- 125g cukru,
- Kilka kropel aromatu waniliowego,
- 3 jajka,
- 175g mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 12 czekoladek toffifee,
- KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY:
- 85g miękkiego masła,
- 120g nutelli,
- 1,5 łyżki cukru pudru,
- 1 spora łyżka serka mascarpone (około 40g),
- KREM KAJMAKOWY:
- 160g serka mascarpone,
- 2 czubate łyżki masy kajmakowej,
- DODATKOWO:
- 12 czekoladek toffifee,
PRZYGOTOWANIE:
BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia.
Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. W środek każdej babeczki wciskamy po 1 czekoladce toffifee. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.
Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki.
KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem (około 5 minut). Powinna powstać jasna i puszysta masa maślana. Następnie dodajemy nutellę i miksujemy. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Krem jest gotowy. Gotowy krem przekładamy do szprycy lub rękawa i dekorujemy nim wierzch babeczek.
KREM KAJMAKOWY: Do miski wkładamy mascarpone. Dodajemy po łyżce kajmaku i miksujemy chwilkę, aż składniki się połączą. Krem odstawiamy do lodówki, wówczas łatwiej będzie nim dekorować babeczki. Gdy krem troszkę stężeje to przekładamy go do szprycy i wyciskamy go na wierzch babeczek czyli na krem nutellowy.
Babeczki odstawiamy do lodówki, aby oba kremy stężały. Wierzch babeczek dekorujemy czekoladkami toffifee.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Czekoladki toffifee warto położyć na wierzchu babeczek tuż przed podaniem bowiem będą się rozpuszczały od kremu kajmakowego.
Jak stabilny jest ten krem ? Podobnie do kremy maślanego ?
Ten krem ciemny jest stabilny niczym krem maślany. Natomiast drugi krem jest delikatniejszy.