Babeczki toffifee

Któż z nas nie lubi czekoladek toffifee? Ja je uwielbiam. Stąd powstał w mojej głowie pomysł na przygotowanie babeczek inspirowanych tymi słynnymi czekoladkami. Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam przepis na babeczki o smaku toffifee. Ciasto na babeczki to proste ciasto ucierane, które wielokrotnie pojawiło się już na blogu. W cieście dodatkowo zatapiamy czekoladki. Babeczki po upieczeniu wychodzą mięcutkie, odpowiednio słodkie, po prostu pyszne. Ale prawdziwą petardą są kremy: czekoladowo-orzechowy i krówkowy. Sama nutella wyjadana wprost ze słoika smakuje pysznie. Podobnie kajmak - mój mąż może go jeść bez końca. Także pomyślcie tylko co może wyjść z połączenia tych dwóch składników 🙂 Babeczki smakują rewelacyjnie, a jak pięknie prezentowały się na stole. Gorąco polecam.

Babeczki toffifee

Babeczki toffifee

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • BABECZKI:
  • 175g masła,
  • 125g cukru,
  • Kilka kropel aromatu waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 175g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 12 czekoladek toffifee,
  • KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY:
  • 85g miękkiego masła,
  • 120g nutelli,
  • 1,5 łyżki cukru pudru,
  • 1 spora łyżka serka mascarpone (około 40g),
  • KREM KAJMAKOWY:
  • 160g serka mascarpone,
  • 2 czubate łyżki masy kajmakowej,
  • DODATKOWO:
  • 12 czekoladek toffifee,

PRZYGOTOWANIE:

BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia.

Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. W środek każdej babeczki wciskamy po 1 czekoladce toffifee. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.

Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki.

KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem (około 5 minut). Powinna powstać jasna i puszysta masa maślana. Następnie dodajemy nutellę i miksujemy. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Krem jest gotowy. Gotowy krem przekładamy do szprycy lub rękawa i dekorujemy nim wierzch babeczek.

KREM KAJMAKOWY: Do miski wkładamy mascarpone. Dodajemy po łyżce kajmaku i miksujemy chwilkę, aż składniki się połączą. Krem odstawiamy do lodówki, wówczas łatwiej będzie nim dekorować babeczki. Gdy krem troszkę stężeje to przekładamy go do szprycy i wyciskamy go na wierzch babeczek czyli na krem nutellowy.

Babeczki odstawiamy do lodówki, aby oba kremy stężały. Wierzch babeczek dekorujemy czekoladkami toffifee.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Czekoladki toffifee warto położyć na wierzchu babeczek tuż przed podaniem bowiem będą się rozpuszczały od kremu kajmakowego.

Babeczki toffifee

Babeczki toffifee

Babeczki toffifee

Babeczki toffifee

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij