Babeczki majonezowe

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dziś na nietypowe muffinki, bo przygotowane z dodatkiem majonezu. Ten nietypowy składnik sprawia, że babeczki są mięciutkie i delikatne w smaku. Można się nimi zajadać samymi lub w towarzystwie dżemu.

Świetnie sprawdzą się także w wielkanocnym koszyczku.

Babeczki majonezowe

Babeczki majonezowe

SKŁADNIKI (15 sztuk):

  • 4 jajka,

  • 4 czubate łyżki majonezu,

  • ½ szklanki mąki pszennej,

  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • ½ szklanki cukru,

  • 1 cukier waniliowy,

  • Kilka kropel aromatu cytrynowego,

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodajemy majonez po 1 łyżce ciągle ucierając. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy.

Ubijamy pianę z białek i łączymy z ciastem. Dodajemy kilka kropel aromatu cytrynowego.

Masę rozkładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Babeczki pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach. Po ostygnięciu oprószamy je cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🙂

Babeczki majonezowe

Babeczki majonezowe





3 komentarzy

  1. muszę kiedyś wreszcie upiec tę babkę z dodatkiem majonezu 🙂

  2. Właśnie upieklam po raz drugi 🙂 nie dałam proszku tylko spirytus, zamiast cukru waniliowego z torebki naturalny z wanilia i aromat waniliowy. Moi Chłopcy bardzo polubili te muffiny- polecam 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miły komentarz 🙂 Cieszę się, że babeczki smakują 😉
      Pozdrawiam

Pozostaw odpowiedź Justyna