Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dziś na nietypowe muffinki, bo przygotowane z dodatkiem majonezu. Ten nietypowy składnik sprawia, że babeczki są mięciutkie i delikatne w smaku. Można się nimi zajadać samymi lub w towarzystwie dżemu.
Świetnie sprawdzą się także w wielkanocnym koszyczku.
SKŁADNIKI (15 sztuk):
-
4 jajka,
-
4 czubate łyżki majonezu,
-
½ szklanki mąki pszennej,
-
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
½ szklanki cukru,
-
1 cukier waniliowy,
-
Kilka kropel aromatu cytrynowego,
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodajemy majonez po 1 łyżce ciągle ucierając. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy.
Ubijamy pianę z białek i łączymy z ciastem. Dodajemy kilka kropel aromatu cytrynowego.
Masę rozkładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Babeczki pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach. Po ostygnięciu oprószamy je cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
muszę kiedyś wreszcie upiec tę babkę z dodatkiem majonezu 🙂
Właśnie upieklam po raz drugi 🙂 nie dałam proszku tylko spirytus, zamiast cukru waniliowego z torebki naturalny z wanilia i aromat waniliowy. Moi Chłopcy bardzo polubili te muffiny- polecam 🙂
Bardzo dziękuję za miły komentarz 🙂 Cieszę się, że babeczki smakują 😉
Pozdrawiam