Angielskie babeczki cytrynowe (Lemon drizzle cakes)

Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" prezentuję ucierane babeczki cytrynowe. Ale nie są to takie zwykłe babeczki, ale mocno cytrynowe, wilgotne, z chrupiącą cukrową skorupką 🙂 Na blogu znajdziecie już dwa ciasta o podobnym sposobie przygotowania:

To słynne nasączane angielskie babeczki cytrynowe. Po upieczeniu nasączamy je sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem. To babeczki dla wielbicieli smaków słodko-kwaśnych. Babeczki są łatwe i szybkie do przygotowania. Są puszyste i wilgotne. Długo utrzymują świeżość. Przechowujemy je do 3-4 dni w zamkniętym pojemniku.

Angielskie babeczki cytrynowe (Lemon drizzle cakes)

Angielskie babeczki cytrynowe (Lemon drizzle cakes)

SKŁADNIKI (16-20 sztuk):

  • BABECZKI:
  • 225g masła,
  • 225g cukru,
  • 4 jajka,
  • 225g mąki,
  • Skórka starta z 1 cytryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • PONCZ:
  • 85g cukru,
  • Sok wyciśnięty z 1 i ½ cytryny,

PRZYGOTOWANIE:

BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzamy. Następnie ścieramy z niej skórkę.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i skórkę startą z cytryny. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia.

Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu jeszcze ciepłe babeczki nakłuwamy gęsto patyczkiem do szaszłyków. Następnie polewamy je ponczem. Sok z cytryny wchłonie się do środka, a cukier utworzy skorupkę na wierzchu. Babeczki pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

PONCZ: Sok z cytryny mieszamy z cukrem tuż przez polaniem nim babeczek.

Życzę smacznego  🙂

Angielskie babeczki cytrynowe (Lemon drizzle cakes)

Angielskie babeczki cytrynowe (Lemon drizzle cakes)





4 komentarzy

  1. Pyszne babeczki! Nuta cytrynowa sprawia, ze smakują jak babka wielkanocna. Przepis prosty, bo moje małe dzieci zrobily ciasto z niewielką pomocą. U nas obowiązkowo z lukrem i posypką. Na pewno powtórzymy!

    • cukiereczek

      Piękności 😍 Wow super! Tacy mali pomocnicy w kuchni to skarb ♥️

  2. Pyszne! Łatwe do zrobienia, a w smaku przypomina babkę wielkanocną.

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuje ♥️

Zostaw odpowiedź