Zupa porowa z kurczakiem

Pyszna i prosta zupa porowo-ziemniaczana z dodatkiem mięsa z udek kurczaka. Najlepiej wykorzystać już gotowe mięso, które nie ma kości i skóry (do kupienia w sklepach). Wówczas nie ma problemu z oddzieleniem mięsa od kości i nic się nie zmarnuje. Część zupy miksujemy blenderem na krem co sprawia, że cała zupa jest gęstsza, kremowa. Takie miksowanie części zupy to naturalny sposób na zagęszczenie zupy. Wykorzystałam go już. m.in. przy zupie kurkowej.

SKŁADNIKI (3 porcje):

  • 2 udka z kurczaka,
  • 1 duży por,
  • 600g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • Kawałek selera,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 l wody,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku,
  • Szczypta słodkiej papryki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 1 liść laurowy

PRZYGOTOWANIE:

Z mięsa usuwamy skórę i kości. Następnie kroimy je na małe kawałeczki. Można użyć już gotowego mięsa z udek kurczaka bez kości i skóry. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pora dzielimy na dwie części: białą i zieloną. Białą część pora kroimy wzdłuż na 4 części, a później na plasterki. Podobnie kroimy zieloną część pora. Selera obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.

Na patelni rozpuszczamy masło. Wkładamy zieloną część pora, cebulę i selera. Smażymy razem kilka minut aż warzywa zmiękną. Wówczas przekładamy je do garnka, dodajemy ziemniaki i całość zalewamy 4 szklankami wody. Zagotowujemy. Gotujemy razem 10 minut. Po tym czasie odlewamy 2 łyżki wazowe zupy do rondelka, a resztę zupy blendujemy na krem. Dolewamy zupę, którą przelaliśmy do rondelka i zupę ponownie wstawiamy na ogień. Dodajemy mięso z kurczaka, białą część pora, liścia laurowego, tymianek słodką paprykę, sól i pieprz. Zupę zagotowujemy i gotujemy 15 minut co jakiś czas mieszając.

Do kubeczka wlewamy śmietanę. Dodajemy 2 chochle gorącej zupy i mieszamy. Ma to na celu zahartowanie śmietany. Śmietanę wlewamy do zupy i trzymamy ją jeszcze 2 minuty na małym ogniu. Doprawiamy do smaku.

Życzę smacznego!

Zupa porowa z kurczakiem

Zupa porowa z kurczakiem





2 komentarzy

  1. Zupa przeeeepyszna ???

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowała 😉

Pozostaw odpowiedź cukiereczek