Składniki:
- 1/2 główki dużej kapusty włoskiej,
 - 1 cebula,
 - 500g mięsa mielonego,
 - 100g ryżu,
 - 1 marchewka,
 - 1 por,
 - 1 pietruszka,
 - kawałek selera,
 - 3l wody,
 - 2 ziarenka ziela angielskiego,
 - 1 liść laurowy,
 - 3 ziarenka pieprzu,
 - 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki,
 - szczypta ostrej papryki,
 - 1/2 łyżeczka majeranku,
 - sól,
 - pieprz,
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
Przygotowanie:
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy mięso i je podsmażamy. Kapustę kroimy w większą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Białą część pora kroimy w półplasterki. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach i zagotowujemy. Wówczas dodajemy mięso i kapustę.
Całość gotujemy około 20-25 minut. Po 5-10 minutach dodajemy surowy ryż (w zależności od czasu gotowania podanego na opakowaniu). Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość zagęszczamy mąką rozrobioną w 1-2 łyżkach wywaru z zupy. Do zupy można dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
- Przepis jest odpowiedni dla osób będących na diecie z cukrzycą ciążową. Oczywiście wówczas należy zastosować ryż brązowy i dodać go wcześniej (w zależności od czasu gotowania podanego na opakowaniu). Warto wybrać też chude mięso mielone np. z szynki i wołowiny lub drobiowe. Można podać na kolację lub obiad.
 













rewelacyjna! A ile wychodzi porcji, gorąco polecam przepis 🙂 Jeszcze nie raz ją zrobimy
dziękuję 🙂 cieszę się, że zupa smakuje 😉
Zdjęcie nadesłała pani Kasia M.-H.
U nas gości bardzo często Kasiu, jest pycha ?
Kasiu bardzo mi miło ?