SKŁADNIKI:
- 500g wątróbek drobiowych,
- Mleko do moczenia wątróbki,
- 1 cebula,
- 2 łyżeczki musztardy,
- ½ łyżeczki suszonej bazylii,
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu,,
- ¾ szklanki śmietany kremówki,
- ½ szklanki bulionu drobiowego,
- 1 łyżeczka mąki,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- Sól,
- Pieprz,
- Masło i olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Wątróbki płuczemy, osuszamy i zalewamy mlekiem. Odstawiamy je na noc do lodówki. Następnego dnia wątróbki osączamy, usuwamy z nich błonki i kroimy na 2-3 części. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz i wkładamy cebulę i wątróbki. Smażymy razem kilka minut aż cebula się zeszkli. Bulion mieszamy z mąkę i wlewamy do wątróbek, mieszamy i zagotowujemy.
Dodajemy musztardę, zioła, patelnię przykrywamy i całość dusimy około 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Następnie wlewamy śmietanę, mieszając całość zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie zdejmujemy z ognia i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczywem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Suszone zioła możemy zastąpić świeżymi.
świetny pomysł, wypróbuję 😉