Wątróbki w sosie śmietanowym z ziołami

Na dzisiejszy obiad proponuję kurze wątróbki w sosie. Ta wersja wątróbki na pewno zasmakuje osobom, które za nią nie przepadają. Sos jest kremowy i delikatny, a wątróbka miękka i soczysta. Danie najlepiej smakuje podane z ziemniakami albo świeżym pieczywem.

SKŁADNIKI:

  • 500g wątróbek drobiowych,
  • Mleko do moczenia wątróbki,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii,
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu,,
  • ¾ szklanki śmietany kremówki,
  • ½ szklanki bulionu drobiowego,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Masło i olej do smażenia


PRZYGOTOWANIE:

Wątróbki płuczemy, osuszamy i zalewamy mlekiem. Odstawiamy je na noc do lodówki. Następnego dnia wątróbki osączamy, usuwamy z nich błonki i kroimy na 2-3 części. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz i wkładamy cebulę i wątróbki. Smażymy razem kilka minut aż cebula się zeszkli. Bulion mieszamy z mąkę i wlewamy do wątróbek, mieszamy i zagotowujemy.

Dodajemy musztardę, zioła, patelnię przykrywamy i całość dusimy około 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Następnie wlewamy śmietanę, mieszając całość zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie zdejmujemy z ognia i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczywem.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Suszone zioła możemy zastąpić świeżymi.





1 Komentarz

  1. świetny pomysł, wypróbuję 😉

Pozostaw odpowiedź Magda