Zdarza się, że nie mamy czasu na przygotowanie obiadu i sięgamy po gotowce :/ przychodzę z pomocą i proponuję danie, które przygotujemy w 15 minut. Gulasz jest kremowy, sycący i ma niebanalny smak. Pokochają go nawet osoby, które nie lubią szpinaku. Jego wielką zaletą jest szybkość przygotowania. Nam najbardziej smakował podany z ryżem, ale będzie również pasował makaron.
SKŁADNIKI (3 porcje):
-
300g piersi z kurczaka,
-
150g świeżego szpinaku,
-
50 g suszonych pomidorów (około 6 sztuk),
-
200g śmietany kremówki,
-
1 cebula,
-
2 ząbki czosnku,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Gałki muszkatołowej,
-
Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku 1cm. Szpinak płuczemy, osuszamy i drobniej kroimy. Suszone pomidory odsączamy ewentualnie z oleju i kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy do niej czosnek. Kolejno dodajemy kurczaka i smażymy razem 5 minut. Dodajemy szpinak. Gdy szpinak zwiędnie i wyparuje z niego cała woda to dodajemy śmietanę kremówkę, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i dusimy całość razem pod przykryciem 10 minut. W między czasie doprawiamy do smaku.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli śmietana będzie bardzo gęsta to możemy gulasz podlać odrobiną wody.
2) Gulasz najlepiej smakuje z ryżem lub makaronem.
Pysznie 🙂 lubię takie dania 🙂
szybko i smacznie 😉
Superowe danie! Moje ulubione skladniki: szpinak i suszone pomidory 🙂 mniam!
Tak jak lubię :)) Smaki oczywiście moje :)))
pycha 🙂 robiłam kiedyś coś podobnego z makaronem 🙂