Szarpany kurczak gotowany

Szarpany kurczak to pyszne mięsko gotowane w słodkim sosie pomidorowym. Mięsa nie smażymy wcześniej, a surowe wkładamy do sosu i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Dzięki temu mięso jest miękkie i soczyste. Ugotowane mięso wyjmujemy z sosu, rozdrabniamy widelcem i przekładamy ponownie do sosu.

Na blogu znajdziesz także przepis na szarpaną wieprzowinę z piekarnika (o TUTAJ). Tak przygotowane mięso świetnie sprawdzi się na kanapkę, jako nadzienie do bułeczek czy tortilli. Wystarczy dodać jakieś warzywa i mamy pyszny obiad. Ostatnio podałam je także z ryżem i super smakowało.

Szarpany kurczak gotowany

Szarpany kurczak gotowany

Więcej przepisów z kurczakiem

Szarpany kurczak gotowany

Szarpany kurczak gotowany

Jest to pyszny dodatek do tortilii, bułeczek czy po prostu na kanapkę. Podaję w towarzystwie chrupiącej sałaty, mozzarelli i kremowego awokado.

Szarpany kurczak gotowany

Składniki:

  • 600g piersi z kurczaka,
  • 1 mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 500ml przecieru pomidorowego,
  • 1 płaska łyżka miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pierś z kurczaka kroimy w fileciki.

W większej, głębszej patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy cebulę i smażymy kilka minut na małym ogniu aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy 30 sekund często mieszając. Wówczas wlewamy przecier pomidorowy. Dodajemy miód, ketchup, sos sojowy, przyprawy. Mieszamy do dobrego połączenia i zagotowujemy. Wówczas wkładamy filety z kurczaka. Patelnię przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godzinę, co jakiś czas mieszamy. Sprawdzamy smak sosu w trakcie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania możemy lekko uchylić pokrywkę, aby sos zgęstniał.

Sos wyłączamy. Wyjmujemy filety z kurczaka na deskę i za pomocą dwóch widelców rozrywamy go na mniejsze cząstki wzdłuż włókien. Poszarpane mięso umieszczamy ponownie na patelni i mieszamy z sosem tak, aby sos pokrył mięso.

Szarpany kurczak gotowany

Szarpany kurczak gotowany

Jeśli przygotujesz szarpanego kurczaka gotowanego to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Witam
    Czy można zamiast filetów z kurczaka użyć mięsa z udek bez skóry i kości?

    • cukiereczek

      Można spróbować 😏

Pozostaw odpowiedź Gosia0258