Zupy gulaszowe oraz gulasze to jedne z moich ulubionych smaków. Możecie się o tym przekonać zaglądając do kategorii mięsa. W zimne jesienne dni nie ma nic lepszego niż porcja gorącej, sycącej, rozgrzewającej zupy. I taką właśnie zupą Was dziś częstuję. Znajdziecie w niej konkretną porcję mięsa oraz moc warzyw. Dodatek kminku sprawia, że zupa ma staropolski charakter, ale wspomaga także trawienie. Do zupy podajemy pajdę świeżego chleba.
SKŁADNIKI:
- 400g karkówki,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki mąki,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 4 ziemniaki,
- kawałek selera,
- biała część pora,
- smalec do smażenia,
- 2 kolorowe papryki,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- sól,
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę kroimy w kostkę, oprószamy mąką i podsmażamy na smalcu na rumiano. Mięso przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora w plasterki, selera i cebulę w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy 4-5 szklanek wody, dodajemy słodką i ostrą paprykę, kminek i koncentrat, gotujemy około 45 minut. 25 minut przed końcem dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, a 15 minut przed końcem dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.
W między czasie zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy ze świeżym chlebem. Życzę smacznego
Robiłam wczoraj zupę z tego przepisu, wyszła bardzo dobra, polecam
cieszę się, że zupa Ci smakowała
Pycha!!! idealna na jesień
wygląda bardzo smacznie
Właśnie podałam ją na obiad, rewelacja!
bardzo mi miło
Witam Cię bardzo ciepło ?:-) chciałam zapytać ile porcji wychodzi z tego przepisu? ponieważ chcę ją zrobić na imprezę rodzinną na 15 osób
Sabina 4-6 porcji ?