Pizza ze szparagami, boczkiem i jajkiem

W pierwszy dzień wiosny zapraszam na pyszną pizzę ze szparagami. To właśnie te długo wyczekiwane przez wiele osób warzywa zwiastują wiosnę. Szparagi możemy piec smażyć i gotować. Mają wszechstronne zastosowanie. Ja podałam je na pizzy z dodatkiem boczku, jajka i mozzarelli.

Pizza ze szparagami, boczkiem i jajkiem

Pizza ze szparagami, boczkiem i jajkiem

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 1 i ½ szklanki mąki,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 1 i ½ łyżki oliwy,
  • Około 100ml letniej wody,
  • Szczypta soli,
  • Szczypta cukru,
  • DODATKOWO:
  • ½ pęczka szparagów,
  • 75g wędzonego boczku,
  • 1 jajko,
  • 125 g mozzarelli,
  • Sos pomidorowy (domowy lub kupny),

PRZYGOTOWANIE:

Ze szparagów usuwamy twarde końcówki. W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy szparagi i gotujemy je przez 90s. Wykładamy je od razu do zimnej wody. Po 30s szparagi wyjmujemy z wody i zostawiamy do osuszenia.

Wędzony boczek kroimy w cienkie plasterki. Mozzarellę kroimy w plasterki.

CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy oliwę, dodajemy sól i cukier. Następnie wkruszamy drożdże. Stopniowo wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto.

Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez 10 minut (im dłużej tym lepiej).

Ciasto rozwałkowujemy na duże koło.

Ciasto rozwałkowujemy na duże koło.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na duże koło. Ciasto układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy je ponownie na kilka minut do podrośnięcia - przykrywamy je ściereczką.

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym.

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym.

Następnie ciasto smarujemy sosem pomidorowym i promieniście układamy szparagi. Pomiędzy szparagi wkładamy plasterki boczku. Zostawiamy na środku miejsce na jajko.

Na cieście promieniście układamy szparagi. Pomiędzy szparagi wkładamy plasterki boczku.

Na cieście promieniście układamy szparagi. Pomiędzy szparagi wkładamy plasterki boczku.

Piekarnik nagrzewamy do 240-250 stopni. Pizzę pieczemy około 12 minut. 4 minuty przed końcem pieczenia pizzę wyjmujemy i na środek wbijamy jajko oraz wykładamy plastry mozzarelli.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Podaje przepis na domowy sos pomidorowy do pizzy:

SOS POMIDOROWY:

  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g),
  • ½ papryczki chili,
  • 1 ząbek czosnku,
  • Szczypta cukru,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • Sól, pieprz

W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Wówczas miksujemy go za pomocą blendera na gładko. Powinniśmy otrzymać gęsty sos pomidorowy. Jeśli jeszcze odpowiednio nie zgęstniał to wstawiamy go jeszcze na chwilę i podgrzewamy aż zgęstnieje.

Pizza ze szparagami, boczkiem i jajkiem

Pizza ze szparagami, boczkiem i jajkiem





4 komentarzy

  1. W przepisie na ciasto nie robimy rozczynu z drożdży? Tak wkruszamy bezpośrednio do ciasta?

    • cukiereczek

      Tak, bez rozczynu.

      • Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zrobiłam i okazało się, że znalazłam u Pani przepis na ciasto idealne! W końcu ? dziękuję!

        • cukiereczek

          Bardzo się cieszę! 🙂

Pozostaw odpowiedź Karolina