Pasztet z królika

Pasztety kojarzą się głównie ze świętami Wielkiejnocy. Ja przygotowuję je przez cały rok. Na moim blogu możecie znaleźć mi.in. pasztet wieprzowy, z mięsa drobiowego, z winną galaretką oraz wegetariański. Tym razem pragnę Wam zaproponować bardzo delikatny w smaku pasztet z królika. Bardzo nam smakuje i gorąco polecam go na świąteczny stół. Jego przygotowanie nie różni się od przygotowania pozostałych pasztetów.


SKŁADNIKI:

  • 1 królik (o wadze około 1kg),
  • 500g podgarla,
  • 300g kurzych wątróbek,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • Kawałek pora,
  • Kawałek selera,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1 czerstwa kajzerka,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 2-3 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE:

Królika myjemy i porcjujemy. Mięso z królika i podgarle przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy warzywa (marchewkę, seler, por, pietruszkę, cebule), liście laurowe i ziela angielskie. Zawartość garnka zagotowujemy i gotujemy razem do miękkości mięsa (około 1 godzinę) pod przykryciem. 10 minut przed końcem do garnka dokładamy sprawione wątróbki. Garnek zdejmujemy z ognia, ale mięsa jeszcze nie wyjmujemy. Najlepiej zostawić mięso w garnku razem z bulionem aż do wystygnięcia, wtedy nie będzie suche. Wówczas mięso i warzywa wyjmujemy.

Mięso oddzielamy od kości. Kajzerkę namaczamy w bulionie pozostałym z gotowania mięsa.

Warzywa i mięso mielimy 1-2 razy w maszynce do mielenia mięsa i przekładamy wszystko do miski. Dodajemy jajka, odciśniętą bułkę i przyprawy, mieszamy. Gdyby masa była zbyt gęsta dolewamy odrobinę bulionu.

2 małe keksówki (albo jedną większą) wyścielamy papierem do pieczenia. Do keksówek przekładamy masę mięsną i wyrównujemy. Wierzch smarujemy mlekiem. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Pasztet jest gotowy, gdy jego brzegi odchodzą od papieru. Gdyby pasztet zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź