Pasztet drobiowy z grzybami i galaretką

Jesienią zbieram grzyby, które później skrzętnie mrożę, aby podać moim bliskim pasztet pachnący lasem. Pasztet jest bardzo delikatny i aromatyczny, wzbogacony smakiem winno-drobiowej galaretki z kawałkami grzybków. Nie tylko pysznie smakuje, ale będzie też pięknie prezentował się na świątecznym stole.

SKŁADNIKI:

  • 600g ugotowanych grzybów leśnych,
  • 1,5kg ćwiartek z kurczaka,
  • 0,5 kg boczku surowego,
  • 300g wątróbki drobiowej,
  • 1 cebula,
  • 1 kajzerka,
  • 4 jajka,
  • 2 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka pieprzu,
  • 2 małe marchewki,
  • Słodka papryka,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • GALARETKA:
  • 1 szklanka bulionu drobiowego,
  • 100ml wina półsłodkiego czerwonego,
  • 7g żelatyny,
  • 1 słoik marynowanych grzybów w occie

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wkładamy mięso z kurczaka, boczek pokrojony w grubą kostkę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, obrane marchewki - całość zalewamy wodą. Dodajemy także szczyptę soli. Mięso gotujemy do miękkości. Powinno łatwo odchodzić od kości. Mięso studzimy w bulionie, aby zachowało soki i nie było suche. Najlepiej mięso zostawić w bulionie na całą noc i pasztet przygotować dnia następnego. Z wywaru mięsnego odlewamy 1-2 szklanki i zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną w kawałki wątróbkę i gotujemy 15 minut. Mięso oddzielamy od kości.

Kajzerkę namaczamy w wywarze mięsnym.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy ugotowane grzyby i smażymy razem około 10 minut.

Wszystkie składniki mielimy w maszynce: mięso z kurczaka, boczek, grzyby z cebulą, kajzerkę (nie odciskamy jej), marchewki, wątróbkę. Doprawiamy do smaku. Do masy mięsno-grzybowej dodajemy żółtka, a białka ubijamy na sztywną pianę, oraz około ½ szklanki bulionu. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Do masy dodajemy ubite białka, ostrożnie mieszamy. Masę przekładamy do dwóch krótkich keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.

Pieczemy około 1 h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pasztet studzimy.




Przygotowujemy galaretkę. Bulion z winem zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Roztwór odstawiamy, aż zacznie tężeć. Wówczas na pasztet wykładamy kilka łyżek roztworu, następnie układamy marynowane grzybki. Całość zalewamy resztą tężejącej galaretki. Pasztet odstawiamy do lodówki, aby galaretka w pełni stężała.

Życzę smacznego 🙂

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij