Nadziewka z cukinią to przykład na to, że mięso mielone z odpowiednimi dodatkami może zamienić zwykłą pieczeń rzymską w niesamowitą potrawę.
Jej przyrządzenie wymaga pracy, ale efekt końcowy jest z pewnością tego wart.
Nadziewka z cukinią to jedno z moich sztandarowych dań. Pierwszy raz przyrządziłam ją w sierpniu. Zakochałam się w niej, bo pięknie wygląda i świetnie smakuje - moja rodzina i znajomi byli nią oczarowani.
Mam nadzieję, że oczaruję również Was 🙂
- mięso mielone 1 kg,
- 1 mała cukinia,
- papryka kolorowa (po 1/2 każdej z papryk),
- 1 duża cebula,
- 2 jajka + 1żółtko,
- bułka tarta 1 łyżka,
- natka pietruszki 1/2 pęczka,
- 1 kajzerka namoczona w wodzie,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Tak przygotowanym farszem napełniamy cukinię. Przygotowujemy arkusz papieru do pieczenia, na którym rozkładamy połowę mięsa, a na nim nafaszerowaną cukinię. Nakładamy kolejno resztę mięsa formując kształt cukierka. Tak powstały pakunek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 80 minut w temperaturze 180 stopni. Życzę smacznego 🙂