Zapraszam na pyszne danie z makaronem. Do przygotowania sosu wykorzystałam kiełbasę. Jest to świetna okazja na jej wykorzystanie, jeśli została nam po świętach. Sos jest bardzo kremowy. Należy go podać od razu po przygotowaniu. Ze względu na obecność śmietany i sera po odgrzaniu nie będzie już taki smaczny. Podałam ów sos z makaronem piórka. Ten makaron jest tak dobry, że wyjadam go samego zaraz po ugotowaniu.
Składniki:
- 300g makaronu piórka,
- 400g kiełbasy cienkiej,
- 250g śmietany kremówki,
- 3 łyżki startego żółtego sera,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 duża cebula,
- olej do smażenia.
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- ostra papryka,
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kiełbasę obieramy ze skóry i rozdrabniamy ją widelcem. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Do cebuli dodajemy rozdrobnioną kiełbaskę i smażymy kilkanaście minut co jakiś czas mieszając aż ładnie zbrązowieje. Wówczas dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy.
Całość dusimy około 2-3 minut, doprawiamy do smaku. Wówczas dodajemy starty żółty ser i połowę natki. Dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i rozkładamy porcję na talerze. Posypujemy resztą posiekanej natki. Danie podajemy od razu. Smacznego 🙂