Kurczak pieczony w cieście francuskim ze szpinakiem, serem i suszonymi pomidorami

Powoli zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Pewnie szukacie już pomysłów na świąteczny obiad. Proponuję Wam kurczaka pieczonego w cieście francuskim. Mięso przygotowane w ten sposób wychodzi niezwykle soczyste, a przy tym wspaniale się prezentuję na talerzu. Do tak przygotowanego kurczaka najlepiej będzie pasowała lekka sałatka lub warzywa z wody np. brokuł, fasolka (nie podajemy już ziemniaków). Tak przygotowany kurczak świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad.

Kurczak pieczony w cieście francuskim

Kurczak pieczony w cieście francuskim

SKŁADNIKI (2-4 porcje):

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka (około 500-600g),

  • 100g świeżego szpinaku,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 50g żółtego sera,

  • 4-6 suszonych pomidorów,

  • 375g ciasta francuskiego,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Słodka papryka,

  • Oregano,

  • DODATKOWO:

  • 1 żółtko,

  • 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE:

W każdym filecie z kurczaka robimy nacięcie tak, aby utworzyć kieszonkę. Mięso oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i oregano na zewnątrz i wewnątrz nacięcia.

Umyty, osuszony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i smażymy kilka minut aż zwiędnie i cała woda z niego odparuję. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Ser żółty kroimy w plasterki (możemy użyć już plasterków gotowych).

Do kieszonki w filecie wkładamy kolejno: szpinak, żółty ser i suszone pomidory.

Na blacie rozwijamy blat gotowego ciasta francuskiego. Układamy na nim po środku nadziany filet. Nożem robimy nacięcia grubości 1-1,5cm: od brzegu ciasta do brzegu filetu (tak jak na zdjęciu). Zakładamy na siebie powstałe paski ciasta francuskiego na zakładkę bądź tworząc przeplatankę. Ciasto delikatnie dociskamy i odcinamy ewentualny jego nadmiar.

Tak zapakowane filety odstawiamy do lodówki na kwadrans, aby ciasto francuskie się schłodziło. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (grzanie góra-dół). Wyjmujemy filety z lodówki i smarujemy je żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka. Filety wkładamy do piekarnika, pieczemy 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut (łącznie 40 minut). Gdyby ciasto zaczęło się za bardzo spiekać to przykrywamy je folią.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Zamiast sera żółtego możemy użyć mozzarelli lub fety.

2) Gdyby szpinak zaczął się już przypalać, ale wciąż byłaby w nim woda to po wystudzeniu należy go dobrze odcisnąć.

3) Przy zakupie ciasta francuskiego zwracajmy uwagę czy jest przygotowane na maśle czy na utwardzonych tłuszczach. Wybierajmy to na maśle.




4) Aby ciasto od spodu się upiekło i nie namiękło wszystkie składniki muszą być „suche”.

Kurczak pieczony w cieście francuskim ze szpinakiem

Kurczak pieczony w cieście francuskim ze szpinakiem

Ciasto francuskie nacinamy i zaplatamy na mięsie.

Ciasto francuskie nacinamy i zaplatamy na mięsie.





3 komentarzy

  1. Jadłam ostatnio coś podobnego na urodzinach przyjaciółki 🙂 twoje danie kochana wygląda wspaniale 🙂

  2. Fantastyczny sposób na filety z kurczaka 🙂 danie bardzo eleganckie i apetyczne 🙂

    • cukiereczek

      Dziękuje 🙂 Idealne na rodzinne imprezy 🙂

Pozostaw odpowiedź cukiereczek