Kokardki z pulpecikami z indyka w sosie śmietanowo-pomidorowym

To już szósty przepis w Maratonie Makaronowym. Często zdarza mi się przygotowywać sos śmietanowo-pomidorowym, bo cała rodzina go uwielbia. Jest delikatny w smaku, kremowy, po prostu pyszny. Sos łączyłam już z kurczakiem i zielonym groszkiem oraz papryką. Tym razem podałam go z soczystymi drobiowymi pulpecikami. Bardzo spodobał mi się pomysł oddzielnego przygotowania pulpecików i dodania ich do sosu - wykorzystałam go m.in. w sosie pesto. Pulpeciki smażymy na wolnym ogniu, aby doszły w środku. Taki obiad przygotujemy w pół godziny. Na pewno będzie każdemu smakował 🙂

Kokardki z pulpecikami z indyka w sosie śmietanowo-pomidorowym

Kokardki z pulpecikami z indyka w sosie śmietanowo-pomidorowym

SKŁADNIKI (4 porcje):

PULPECIKI:
• 500g mielonego mięsa z indyka,
• 2-3 łyżki bułki tartej,
• 1 jajko,
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
• 1 ząbek czosnku,
SOS:
• 400g śmietany kremówki,
• 1 puszka pomidorów krojonych (400g),
• 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
• 1 cebula,
• 2 ząbki czosnku,
• 1 łyżeczka oregano,
• ½ łyżeczki słodkiej papryki,
• Sól,
• Pieprz,
• Olej do smażenia,
• 500g makaronu kokardki

PRZYGOTOWANIE:

Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki. Dodajemy po szczypcie soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki i wrzucamy je na patelnię. Pulpeciki smażymy na rumiano z każdej strony i wyjmujemy na talerz.

Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsnych pulpecików szklimy cebulę, pod koniec dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy całość bez przykrycia około 15 minut aż pomidory zaczną się rozpadać, a sos stanie się gęsty (większość wody odparuję). Gdyby woda za szybko odparowała, a pomidory byłyby jeszcze całe, to podlewamy je odrobiną wody i dusimy dalej.

Wlewamy śmietanę, dodajemy koncentrat i przyprawy, sos zagotowujemy. Dokładnie mieszamy i na patelnię wrzucamy pulpeciki. Smażymy razem 2-3 minuty. Danie doprawiamy do smaku.

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Makaron rozkładamy na talerze i polewamy ciepłym sosem. Każdą porcję posypujemy dodatkowo posiekaną natką.

Życzę smacznego 🙂

Kokardki z pulpecikami z indyka w sosie śmietanowo-pomidorowym

Kokardki z pulpecikami z indyka w sosie śmietanowo-pomidorowym





1 Komentarz

  1. pyszna klasyka 🙂

Zostaw odpowiedź