Kaszotto z papryką, cukinią i kurczakiem

To pyszne i zdrowe danie obiadowe. Mamy tu same dobre składniki: dużo warzyw, chude mięso z kurczaka oraz zdrową kaszę. Całe danie jest niezwykle sycące, kremowe i fajnie przyprawione. Super się odgrzewa. Dodatkowo wzbogaciłam je serem mozzarella. Jeśli macie w planach danie odgrzewać to ser mozzarella proponuję dodać dopiero podczas odgrzewania.

Kaszotto to bardzo lubiane przeze mnie danie. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów z tą zdrową kaszą pęczak - zaglądajcie TUTAJ.

Kaszotto z papryką, cukinią i kurczakiem

Kaszotto z papryką, cukinią i kurczakiem

SKŁADNIKI(3-4 porcje):

  • 2/3 szklanki kaszy pęczak,
  • 2,5-3 szklanki bulionu warzywnego (lub wody),
  • 1 i ½  papryki,
  • 1 średnia cukinia (250g),
  • 500g piersi z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 2/3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Składniki na kaszotto z kurczakiem, cukinią i papryką

Składniki na kaszotto z kurczakiem, cukinią i papryką

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę i cukinię płuczemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Kroimy ją razem z cukinią w kostkę 2cm. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę (lub drobno siekamy).

Kurczaka kroimy w kostkę 1,5 cm. Oprószamy go solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Obsmażamy kurczaka na rumiano. Odkładamy go na bok.

Na tę samą patelnię dolewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy cebulę przez kilka minut aż zrobi się szklista. Kolejno dodajemy kaszę pęczak i smażymy razem mieszając 2 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wówczas całość zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na wolnym przez 20 minut. Danie kilka razy mieszamy podczas gotowania.

Następnie dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz kurczaka, przyprawy i potrawę zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem około 10-15 minut (do miękkości warzyw). Danie odkrywamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty doprawiając do smaku. Kaszotto zdejmujemy z ognia, dodajemy startą mozzarellę i patelnię przykrywamy. Odstawiamy ją na 2-3 minuty – w tym czasie mozzarella się rozpuści. Kaszotto delikatnie mieszamy i nakładamy na talerze.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie z cukrzycą ciążową. Należy zwrócić uwagę, aby makaron był z pszenicy durum. Muszle zapiekane proponuję podać na obiad.

Kaszotto z papryką, cukinią i kurczakiem

Kaszotto z papryką, cukinią i kurczakiem





4 komentarzy

  1. To byla nasza inspiracja na dzisiejszy obiad! Wyszedl swietny! Dziekujemy!

    • cukiereczek

      Monika bardzo się cieszę, że smakowało 😉

  2. Szybkie ,kolorowe zdrowe i tanie jednogarnkowe danie . Niestety ma jedną wadę : że szybko znika 😉 Napewno wrócę do przepisu

    • cukiereczek

      Cieszę się bardzo, że smakuje 😃

Pozostaw odpowiedź Monika