Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką

Faszerowane jajka najczęściej przygotowuję na rodzinne śniadania. Goszczą też często na naszych spotkaniach z przyjaciółmi. Podaję je wówczas jako przekąskę. To nasza ulubiona wersja faszerowanych jajek.

Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką

Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką

SKŁADNIKI:

  • 5 jajek,
  • 100g szynki,
  • 2-3 ogórki konserwowe,
  • ½ łyżeczki musztardy,
  • 2-3 łyżeczki majonezu,
  • Słodka papryka,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu obieramy je ze skorupek. Każde jajko przekrawamy na pół. Ostrożnie wyjmujemy żółtko i przekładamy je do miseczki. Żółtka rozgniatamy widelcem.

Szynkę i ogórki kroimy w małą kostkę. Po pokrojeniu ogórka powinno być mniej więcej tyle samo co szynki. Dodajemy je do miseczki z żółtkami. Dodajemy musztardę i majonez i mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Jeśli masa będzie bardzo „sucha” to dodajemy jeszcze odrobinę majonezu. Powstałą pastą napełniamy połówki białek. Gdy wszystkie jajka będą nadziane to ich wierzch oprószamy odrobiną słodkiej papryki.

Życzę smacznego 🙂

Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką

Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź