Grillowane pałki w marynacie arbuzowo-musztardowej

Kiedy przygotowywałam pałki w miodzie i musztardzie od razu w jakiejś gazecie rzuciło mi się w oczy połączenie arbuza i musztardy. Nie byłabym sobą, gdybym nie skusiła się na takie zestawienie 🙂 Kilka dni później na moim talerzu wylądowały pałki z kurczaka. Szczerze Wam powiem, że tak przygotowane mięso naprawdę zachwyciło mnie swoim słodko-ostrym smakiem. Możemy je przygotować na świeżym powietrzu lub w domu na patelni grillowej czy grillu elektrycznym. Pysznie smakują z pieczywem i sałatką grillową np. węgierską.
 
 
Składniki:
  • pałki z kurczaka 6 sztuk (około 750g),
  • 1/5 arbuza,
  • 125 ml octu balsamicznego,
  • 55 g cukru trzcinowego,
  • 65 ml sosu sojowego,
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • płatki chili (2-3 sztuki),
  • 2 ząbki czosnku,
Przygotowanie:
 
Z mięsa usuwamy skórę. Z części arbuza wyciskamy 125 ml soku. Najlepiej posłużyć się sitkiem i sok z arbuza wyciskać podkładając pod miskę sitko. Wówczas pestki i cząstki z arbuza nie wpadną nam do środka. Resztę arbuza pozostawiamy. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do miski wkładamy mięso, zalewamy marynatą i pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Najlepiej wybrać takie naczynie, aby całe mięso było w marynacie. Pozostałego arbuza kroimy w cieniutkie paski. Mięso grillujemy (w moim przypadku na patelni grillowej) przez około 40 minut, co jakiś czas podlewając marynatą. W trakcie grillowania dokładamy paski arbuza. Mięso ma delikatnie słodki smak dzięki połączeniu arbuza i octu balsamicznego. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź