Bardzo efektowna propozycja podania śledzi, zachwyci Was na świątecznym stole i nie tylko 🙂 Coś pysznego dla podniebienia i pięknego dla oczu 🙂
Śledzie tak przygotowane mają fajny, charakterystyczny smak.
Zniechęcić może niektórych dodatek słodkich rodzynek, ale zapewniam Was, że połączone z orzechami i gorczycą dają kapitalny smak.
Nie przekonacie się dopóki sami nie spróbujecie :p
Składniki:
- 2 płaty śledziowe (ok. 200g),
- rodzynki 40g,
- orzechy włoskie 40g,
- 1 mała cebula,
- olej 50ml,
- musztarda francuska 2 łyżeczki,
- posiekana natka pietruszki 2 łyżki,
- pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Filety moczymy w wodzie zmieniając wodę co godzinę. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy około 5 minut. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Orzechy włoskie kruszymy na mniejsze części. Filety śledziowe po wyjęciu z wody osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy w małe paseczki. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy rodzynki, cebulkę, orzechy i natkę. Dokładnie całość mieszamy. Kolejno do miseczki dokładamy śledzie i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 24h. Przed podaniem oprószamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Życzę smacznego 🙂