Taką wędlinę przygotowuję najczęściej na różne wycieczki. Jest niezastąpiona na kanapkę. Ma w sobie dużo smacznego mięska i pysznej galaretki. Uwielbiamy ją 🙂 Jest bardzo prosta do przygotowania. Mięso należy drobno pokroić i wymieszać z resztą składników. Sól peklową można kupić już w większości supermarketów także nie powinniście mieć problemów z jej znalezieniem. Mięso po wymieszaniu wkładamy do słoików. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Słoiki gotujemy przez 1 godzinę pierwszego dnia i 1 godzinę dnia następnego.
SKŁADNIKI:
- 2 kg mięsa z udek kurczaka,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka oregano,
- 1,5 łyżeczki soli peklowej,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 3/4 łyżeczka pieprzu,
- ¾ łyżeczki słodkiej papryki,
- Szczypta ostrej papryki,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- ½ łyżeczki suszonego czosnku,
- DO KAŻDEGO SŁOIKA:
- 1 liść laurowy,
- 1 ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE:
Mięso z udek kurczaka płuczemy i osuszamy, następnie usuwamy błonki. Mięso kroimy w mniejszą kostkę. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i żelatynę, dokładnie mieszamy.
Do każdego słoika wkładamy po jednym liściu laurowym i zielu angielskim. Następnie wkładamy mięso, lekko dogniatamy. Mięso wkładamy prawie do końca wysokości słoika. Słoiki mocno zakręcamy i ustawiamy w dużym garnku. Wlewamy wodę do ¾ wysokości słoików i gotujemy na wolnym ogniu 1 godzinę. Zostawiamy słoiki w wodzie aż wystygną. Na drugi dzień ponownie słoiki gotujemy 1 godzinę i studzimy w wodzie. Wędlina jest już gotowa. Przechowujemy ją w chłodnym miejscu.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Z podanych proporcji wyjdzie około 4-5 słoików półlitrowych.
Dzięki za ten przepis, długo na niego czekałam !
Jak długo można przechowywać taka wędlinę?
Justyna mam nadzieję, że Ci zasmakuje. U nas była chyba 3 miesiące i była w porządku. Myślę, że do 6 miesięcy powinna wytrzymać. Ja ją przechowywałam w słoikach w lodówce 🙂
a można zrobić z piersi kurczaka?
Melka same piersi z kurczaka mogą być za suche :/ Można spróbować zrobić pół na pół z udkami.
Jestem po pierwszym gotowaniu. Sok ktory powstal nie stężał, czy po drugim gotowaniu zrobi się taka ładna galaretka ? Wszystkie skladniki zostały dane jak w przepisie.
Aniu galaretka zrobi się po drugim gotowaniu, po wstawieniu słoików do lodówki 🙂 Teraz na zewnątrz jest bardzo ciepło i nie ma jak stężeć. Jak tylko słoiki wystygną wstaw je do lodówki.
Wszystko wyszlo 🙂 sa przepyszne. Kupowalaś udka z kością czy bez bo ja z kością i musialam dużo wycinać:)
Aniu bardzo się cieszę, że wędlina smakuje 🙂 Ja kupiłam od razu mięso z udek kurczaka, bez kości. Także moja praca polegała tylko na pokrojeniu mięsa 😛
A czy można pominąć sól peklową i zastąpić ją zwykłą solą?
Można, aczkolwiek sól peklowa da ładny kolor zakonserwowanego mięsa, taki różowy. Sól peklowa sprawi też, że mięso dłużej wytrzyma w słoikach.
Wędlina wyszła genialna 🙂 u nas nie postoi nawet trzech miesięcy – połowa już zjedzona:) czy jest szansa na podobne smakołyki ze słoika? 🙂 pozdrawiam:)
Pewnie 🙂 Na pewno jakiś przepis na wędlinę słoikową jeszcze się pojawi, bo ją uwielbiamy 🙂
A czy zelatyne mozna czyms zastapic by wyszla galaretka? Moj synek nie moze jesc zelatyny.
Hmmm obawiam się, że to właśnie dzięki żelatynie wychodzi galaretka ?