Rozpoczynamy na blogu Maraton Makaronowy 🙂 Przez 7 dni przedstawię Wam 7 przepisów na różne dania z makaronem. Ponieważ trwa właśnie sezon na szparagi to jako pierwszy przepis prezentuję sos do makaronu na bazie szparagów. To prosty sposób na wiosenny sos do makaronu. Danie jest kremowe, delikatne w smaku. Główki szparagów zostawiamy i podajemy jako dodatek, a z korzeni przygotowujemy sos.
Zapraszam Was również serdecznie na konkurs - szczegóły znajdziecie na końcu wpisu.
SKŁADNIKI (3-4 porcje):
-
250g makaronu penne,
-
1 pęczek zielonych szparagów (500g),
-
2 cebule dymki,
-
150g śmietany kremówki,
-
1 łyżka masła,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Szczypta gałki muszkatołowej,
-
Tarty parmezan
PRZYGOTOWANIE:
Szparagom usuwamy zdrewniałe końcówki Robimy to w następujący sposób. Każdego szparaga delikatnie zginamy na końcu, a sam się złamie w odpowiednim miejscu.
W wysokim garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli, cukru i 2 łyżkami soku z cytryny. Do gotującej się wody wkładamy zielone szparagi związane gumką recepturką tak, aby mogły stać, a ich główki wystawały ponad poziom wody. Gotujemy je od momentu zagotowania 2 minuty (jeśli są grubsze o około 4 minut). Szparagi wyjmujemy i szybko przekładamy do zimnej wody. Wówczas zachowają swoją jędrność.
Szparagi wyjmujemy i osuszamy. Główki odcinamy, a korzenie wkładamy do blendera i miskujemy.
Makaron penne gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę i szklimy ją. Do podsmażonej cebuli dodajemy mus szparagowy, mieszamy i smażymy 1 minutę. Dodajemy kremówkę, mieszamy, doprawiamy do smaku i smażymy kolejną minutę. Do sosu dodajemy makaron i mieszamy tak, aby cały sos oblepił makaron. Makaron przekładamy na talerze i obficie każdą porcję posypujemy tartym parmezanem. Na każdym talerzu układamy również pozostałe główki szparagów. Danie podajemy od razu.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli chcemy danie odgrzewać to sos przechowujemy oddzielnie. Łączymy go z makaron tuż przed podaniem.
Zapraszam na szybki konkurs. Przygotuj dowolne danie z makaronem, zrób zdjęcia. Na zdjęciu umieść karteczkę z napisem Maraton Makaronowy. Wyślij do mnie zdjęcie wraz z przepisem na maila: gotujzcukiereczkiem@gmail.com lub umieść na tablicy na facebooku.
Wśród osób, które nadeślą zgłoszenia rozlosuję 3 książki:
1) Sałatki E. Wachowicz,
2) Kuchnia staropolska P. Adamczyk,
3) Kuchnia w stylu wolnym A.Langbein.
Konkurs trwa od 23 do 31 maja. Ogłoszenie wyników nastąpi 1 czerwca.
Jeśli nie macie pomysłu na danie z makaronem to zajrzyjcie do mojej makaronowej galerii.
ja nie jestem za bardzo “makaronowa” ale szparagi uwielbiam i na pewno w tym zestawieniu będą super smakowały 🙂 pozdrawiam
ale pyszna propozycja:)
Bardzo pyszne danie,wiosenne.Szparagi uwielbiam.Jak dam radę to podrzucę przepis na makaron,fajny konkurs.
Przepysznie to wygląda 🙂
Pyszny makaronik, postaram się coś przygotować na konkurs 🙂
Pyszne danie. Uwielbiam takie propozycje.
pyszny pomysł na makaron 🙂 a nad konkursem muszę pomyśleć 🙂
Bardzo się cieszę, że trafiłam na Twojego bloga. Szkoda, że tamten blog jest zamknięty, tyle osiągnięć i przepisów. Jednym słowem szkoda. Pozdrawiam serdecznie, Małgorzata.
Dziękuję za miłe słowa 🙂 Wszystkie przepisy ze starego bloga znajdziesz także na nowej stronie 🙂
Pozdrawiam