Tuńczyk ma bardzo wiele zastosowań. Można go dodawać do past do smarowania chleba, do dań wytrawnych, a przede wszystkim do sałatek. Naszym ulubionym sposobem podania tuńczyka jest spaghetti 🙂 Dziś również zapraszam Was na makaron z tuńczykiem, ale z innym sosem i dodatkiem tajemniczego składnika, jakim jest jajko. Jajko w tym daniu wspaniale podkreśla smak koperkowego sosu. Całość jest bardzo lekka, sycąca. Zachęcam do przygotowania takiego dania na obiad, na pewno Wam zasmakuje 🙂
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
- 3 łyżki posiekanego koperku,
- 3-4 jajka ugotowane na twardo,
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego,
- 4,5 łyżki śmietany 18%,
- 4 łyżeczki mąki,
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 500g makaronu kolanka,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na patelni, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. W tym czasie jajka kroimy w kostkę, a śmietanę mieszamy z mąką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do śmietany dodajemy 2-3 łyżki gorącego bulionu i mieszamy. Śmietanę wlewamy do bulionu i szybko mieszamy, żeby się nie zważyła. Zagotowujemy ją, ale na wolnym ogniu. Wówczas dodajemy posiekany koperek i doprawiamy sos do smaku. Do sosu dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka i jeszcze chwilkę podgrzewamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Na talerz wykładamy makaron, polewamy go przygotowanym sosem i posypujemy posiekanym jajkiem. Danie można posypać również świeżym koperkiem. Życzę smacznego 🙂