Zasmażana kapusta to klasyka kuchni polskiej. W sezonie na młodą kapustę bardzo często ją przygotowuję. Czasem dodaje do niej także podsmażony boczek. Dodatek śmietany sprawia, że jest delikatna i kremowa. Dzięki koperkowi smakuje świeżo, a sok z cytryny łagodzi jej słodycz. Gorąco polecam podanie jej z młodymi ziemniakami i kotletem schabowym.
SKŁADNIKI :
- Pół główki młodej kapusty,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki,
- 2-3 łyżki śmietany kremówki,
- 1 szklanka wody,
- Pół pęczka koperku,
- 1 liść laurowy,
- Sól,
- Pieprz,
- Sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę drobno szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Umyty i osuszony koperek drobno siekamy.
W garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Dodajemy cebulę i smażymy ją przez kilka minut, aby się zeszkliła. Dodajemy kapustę, marchewkę, liść laurowy i całość zalewamy wodą, zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut.
W tym czasie na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Dodajemy mąkę i mieszamy. Smażymy mąkę na rumiano. Ciurkiem wlewamy wywar z gotowania kapusty. Mieszamy, aby nie było grudek. Powstanie nam gęsty sos. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Powstały sos przelewamy do kapusty, mieszamy. Całość gotujemy jeszcze 2-3 minuty doprawiając do smaku. Pod koniec dodajemy koperek.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) W podobny sposób możemy przygotować zasmażaną białą kapustę. Wówczas czas gotowania powinien wynosić około 40 minut. Pomijamy wówczas dodatek śmietany kremówki.
2) Do potrawy możemy dodać ½ łyżeczki kminku.
młoda kapucha to obowiązkowa teraz pozycja 🙂 pyszna wersja 🙂