Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Po wczorajszym upalnym dniu nareszcie mamy troszkę ochłodzenia. Dzisiaj bez obaw możecie włączyć piekarnik i upiec drożdżowe bułeczki z jagodami.
Moim zdaniem nie ma lata bez jagodzianek. Te są przepyszne, mięciutkie, pełne jagodowego nadzienia, z maślaną kruszonką. Będą idealne na podwieczorek lub śniadanie (podane z kubkiem mleka). Piekę je w każde lato. Z tym przepisem na pewno osiągniecie jagodziankowy sukces.
Więcej przepisów na jagodzianki
- Jagodzianki tradycyjne
- Jagodzianki z mascarpone
- Jagodzianki pełnoziarniste (dla cukrzyków)
- Drożdżówki z jagodami
Jagodzianki z kruszonką
SKŁADNIKI (15 sztuk):
-
CIASTO:
-
500g mąki,
-
50g świeżych drożdży,
-
Szczypta soli,
-
3 żółtka,
-
¼ szklanki cukru,
-
1 cukier wanilinowy,
-
1 szklanka mleka,
-
125 g masła,
-
JAGODY:
-
300g jagód,
-
3 łyżki cukru,
-
1 łyżka bułki tartej,
-
KRUSZONKA:
-
50 g mąki,
-
35 g masła,
-
25g cukru pudru,
-
Kilka kropel aromatu waniliowego,
-
DODATKOWO:
-
1 jajko,
-
1 łyżka mleka,
PRZYGOTOWANIE:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i kilka łyżek mąki, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn odstawiamy na 10-15 minut do podrośnięcia.
W tym czasie żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy zaczyn drożdżowy, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 1-1,5h - powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie i kruszonkę.
Jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą tuż przed formowaniem bułeczek. Dodatek bułki sprawia, że jagody nie wyciekną podczas pieczenia.
Składniki kruszonki umieszczamy w misce i rozcieramy między palcami, aby otrzymać kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy kilka minut i dzielimy na 15 części (po 67g każda).
Każdą z części rozpłaszczamy i nakładamy po łyżce jagodowego nadzienia. Bułeczki dokładnie zlepiamy i formujemy podłużny kształt. Gotowe bułeczki układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy je na kilkanaście minut pod przykryciem, aby podrosły.
Wówczas smarujemy je jakiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w dwóch partiach około 20-22 minuty w 180 stopniach, góra-dół aż do zarumienienia.
Życzę smacznego 🙂
perfekcyjne jagodzianki i ta kusząca kruszonka! 🙂
O tak, były pyszne 🙂
Wyszły przepyszne ?
Cieszę się, że smakowały 🙂
Pyszne! Zdecydowanie polecam ☺️☺️☺️
Wyszły piękne ? Cieszę się, że smakowały ?
Wypróbowałam,wyszły rewelacyjne!!! Dziękuję za przepis,dzieci się zajadają??
Bardzo mi miło ?
Pyszne! Przepis prosty a bułeczki niebo w gębie.
Marta bardzo się cieszę, że smakowały! 🙂
Pyyyychota!!!
Kinia wyglądają przepysznie 🙂
Niebo na podniebieniu. Najlepszy przepis wśród jagodzianek
Bardzo dziękuję 🙂
Moje jagodzianki …wyszły przepyszne ?
Zienkrob jakie piękne ? Cieszę się, że smakowały ?
Bułeczki są wyśmienite, robiłam je pierwszy raz w życiu i jeszcze ciepłe rozeszły się w 15 minut???
Edyta bardzo mi miło 🙂
Najlepsze jakie zrobilam! Są fantastyczne i świeże kolejnego dnia!
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Moje jagodzianki:)
Piękne wyszły 😉
Czy mogę użyć mrożonych jagód ? Czy procedura jest Taja Sama? Rozumiem, ze nie rozmrażamy wcześniej jagód ?
Tak 😉 Jagód wcześniej nie rozmrażamy.
Twój komentarz
Tak, pewnie. Można użyć borówek?
Idealne! Najlepszy przepis!
Piękne! 🙂
Suuuper?
?
Przepis bardzo prosty, intuicyjny. Jagodzianki miękkie i pyszne. Polecam.
Bardzo dziękuję ♥️
Rewelacja! ?
♥️
Przepis jest fenomenalny! Nigdy nie jadłam lepszych jagodzianek! Bardzo dziękuję i na pewno wrócę po inne pyszności 🙂
Bardzo dziękuję za miłe słowa ? Polecam się ?
Jagodzianki super pyszne, przepis rewelacyjny
Bardzo dziękuję ♥️
Najlepsze jagodzianki jakie jadlam 😊 na jednej do kawy sie nie skończyło 😊
Ślicznie dziękuję ♥️
Pychota i jeszcze raz pychota, Kasiu jesteś moją fanką kocham Twoje przepisy 🤭😁 ♥️
Wow przepiękne ❤️ Ślicznie dziękuję!