Składniki:
- 20 śliwek
- 300g kaszy manny,
- 700ml mleka,
- 1 jajko,
- 3 łyżki cukru,
- 5-10 łyżek mąki
- sól
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, przepoławiamy na pól i usuwamy pestki. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem. Stopniowo wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy według przepisu na opakowaniu. Masa będzie bardzo gęsta. Po ugotowaniu mannę studzimy. Następnie dodajemy jajko, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto.
Ciasto będzie się kleiło do rąk, wówczas dosypujemy więcej mąki. Ciasto dzielimy na około 20 części. Każdą z nich rozpłaszczamy i kładziemy na środek 2 połówki śliwki. Zlepiamy końce i formujemy kulę. Knedle gotujemy 5 minut od wypłynięcia. Podajemy polane śmietanką i posypane cynamonem lub z bułką tartą podsmażoną na masełku, życzę smacznego 🙂
Wyprobowalam, zrobilam z truskawkami. Sa pyszne 🙂
Cieszę się, że smakowały 🙂