Idealne na deser, na śniadanie, na podwieczorek, na słodką przekąskę. Można je podać z bułką tartą, a także ze śmietanką i posypać cynamonem. Są lekkie, bardzo smaczne, szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają z talerza, polecam 🙂
Składniki:
- 1/2 szklanki musu z jabłek (3 jabłka ),
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- szczypta soli,
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. Jabłka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Odmierzamy 1/2 szklanki musu. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem 1-2 minuty aż staną się puszyste. Wówczas dodajemy mus jabłkowy i mąkę. Dokładnie mieszamy, powstanie gęste ciasto. Dużą łyżką nabieramy porcję ciasta (około 1/3 łyżki) i wkładamy do wody. Za każdym razem łyżkę maczamy w wodzie.
Kluski gotujemy na 2 razy. Gotujemy około 3-5 minut od wypłynięcia. Podajemy na ciepło np. z bułką tartą podsmażoną na maśle lub polane śmietanką i posypane cynamonem. Życzę smacznego 🙂