Rogaliki z grzybami

Niestety grzybów w tym roku jest jak na lekarstwo, ale w ostatni weekend udało mi się troszkę ich nazbierać. Większość jest w trakcie z suszenia, ale z części przygotowałam takie małe, zgrabne rogaliki. Takie rogaliki to świetna alternatywa dla kanapek - możemy je z powodzeniem zabrać do szkoły czy pracy na drugie śniadanie. Świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe - wówczas proponuję podać je z kubkiem czerwonego barszczu. Do ich przygotowania możemy wykorzystać również grzyby mrożone - wówczas możemy podać je w okresie świątecznym, który już się zbliża.

Rogaliki z grzybami

Rogaliki z grzybami

SKŁADNIKI (16 sztuk):

  • CIASTO:
  • 20g świeżych drożdży,
  • 5 szklanek mąki,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 i ¾ szklanki letniej wody,
  • NADZIENIE:
  • 0,5kg obranych grzybów leśnych ( lub 400g ugotowanych grzybów mrożonych),
  • 1 cebula,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Majeranek,
  • Olej do smażenia,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko,

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby gotujemy do miękkości. Ugotowane grzyby drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju szklimy cebulę, dodajemy grzyby i smażymy razem około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Przygotowane nadzienie studzimy.

Do ¾ szklanki letniej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 3-4 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać rozczyn o gęstości śmietany. Rozczyn odstawiamy na 5-10 minut do podrośnięcia. Resztę wody mieszamy z olejem i solą. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.




Ciasto zagniatamy kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy do podrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z części rozwałkowujemy na koło o grubości 0,5-1cm. Koło dzielimy na 8 części – powstanie 8 trójkątów. Na każdym trójkącie układamy porcję farszu i zwijamy rogalika. Rogaliki układamy na blaszce i pozostawiamy na 10-15 minut do napuszenia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim rogaliki. Rogale pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego 🙂

Uwaga:

  • Rogale przed pieczeniem możemy posypać startym żółtym serem.
  • Ciasto jest neutralne w smaku, dominują smak grzybów – proponuję dość dobrze doprawić farsz. 
Rogaliki z grzybami

Rogaliki z grzybami

Rogaliki z grzybami

Rogaliki z grzybami

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij