Niestety grzybów w tym roku jest jak na lekarstwo, ale w ostatni weekend udało mi się troszkę ich nazbierać. Większość jest w trakcie z suszenia, ale z części przygotowałam takie małe, zgrabne rogaliki. Takie rogaliki to świetna alternatywa dla kanapek - możemy je z powodzeniem zabrać do szkoły czy pracy na drugie śniadanie. Świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe - wówczas proponuję podać je z kubkiem czerwonego barszczu. Do ich przygotowania możemy wykorzystać również grzyby mrożone - wówczas możemy podać je w okresie świątecznym, który już się zbliża.
SKŁADNIKI (16 sztuk):
- CIASTO:
- 20g świeżych drożdży,
- 5 szklanek mąki,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżka cukru,
- 3 łyżki oleju,
- 1 i ¾ szklanki letniej wody,
- NADZIENIE:
- 0,5kg obranych grzybów leśnych ( lub 400g ugotowanych grzybów mrożonych),
- 1 cebula,
- Sól,
- Pieprz,
- Majeranek,
- Olej do smażenia,
- DODATKOWO:
- 1 jajko,
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby gotujemy do miękkości. Ugotowane grzyby drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju szklimy cebulę, dodajemy grzyby i smażymy razem około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Przygotowane nadzienie studzimy.
Do ¾ szklanki letniej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 3-4 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać rozczyn o gęstości śmietany. Rozczyn odstawiamy na 5-10 minut do podrośnięcia. Resztę wody mieszamy z olejem i solą. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.
Ciasto zagniatamy kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy do podrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z części rozwałkowujemy na koło o grubości 0,5-1cm. Koło dzielimy na 8 części – powstanie 8 trójkątów. Na każdym trójkącie układamy porcję farszu i zwijamy rogalika. Rogaliki układamy na blaszce i pozostawiamy na 10-15 minut do napuszenia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim rogaliki. Rogale pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego 🙂
Uwaga:
- Rogale przed pieczeniem możemy posypać startym żółtym serem.
- Ciasto jest neutralne w smaku, dominują smak grzybów – proponuję dość dobrze doprawić farsz.