Maślane bułeczki z kruszonką

Co powiesz na domową, puszystą, maślaną bułeczkę w towarzystwie sporej ilości masełka i domowych powideł śliwkowych? 🙂 Ja jestem na tak.

Maślane bułeczki z kruszonką

Maślane bułeczki z kruszonką

Zapraszam Cię dziś na wyśmienite śniadanie na słodko. Serwuje domowe bułeczki, lekkie jak piórko, idealnie słodkie z maślaną, chrupiącą kruszonką. Lubię je podawać posmarowane masłem z odrobiną dżemu. Są idealne! Jeszcze kakao i mamy idealne śniadanko 🙂

Te bułeczki możecie upiec także z nadzieniem. Sama piekę je z owocami np. z jagodami czy jabłkami. Często nadziewam je także bitą śmietaną. Kochają je dzieci i dorośli. Gorąco Wam polecam.

Więcej przepisów na domowe bułeczki

Maślane bułeczki z kruszonką

Maślane bułeczki z kruszonką

Puszyste i mięciutkie bułeczki śniadaniowe podane z dżemem lub konfiturą.

Maślane bułeczki z kruszonką

Składniki (20 sztuk):

  • CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 500g mąki pszennej,
  • 50g świeżych drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/4 szklanki cukru (50g),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 3 żółtka,
  • 125g masła,
  • KRUSZONKA:
  • 60g masła,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (60g),
  • 4 łyżki cukru (40g),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • DODATKOWO:
  • 1 małe jajko + 1 łyżka mleka,

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

Składniki na kruszonkę

Składniki na kruszonkę

KRUSZONKA: W misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, cukier i cukier wanilinowy. Masło roztapiamy i studzimy. Do suchych składników dodajemy roztopione masło i wyrabiamy między palcami.

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

Przygotowanie rozczynu do pączków pieczonych.

Przygotowanie rozczynu do pączków pieczonych.

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne.

Przygotowanie ciasta na drożdżówki

Przygotowanie ciasta na bułeczki

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1-1,5h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto na drożdżówki

Wyrośnięte ciasto na bułeczki

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 20 równych części (po około 50g każda).

TUTAJ znajdziesz filmik z przygotowania bułeczek.

Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15-20 minut – powinny podwoić swoją objętość.

Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki. Bułeczki pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Smacznego!

Maślane bułeczki z kruszonką

Maślane bułeczki z kruszonką

Jeśli przygotujesz maślane bułeczki z kruszonką to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź