Co powiesz na domową, puszystą, maślaną bułeczkę w towarzystwie sporej ilości masełka i domowych powideł śliwkowych? 🙂 Ja jestem na tak.
Zapraszam Cię dziś na wyśmienite śniadanie na słodko. Serwuje domowe bułeczki, lekkie jak piórko, idealnie słodkie z maślaną, chrupiącą kruszonką. Lubię je podawać posmarowane masłem z odrobiną dżemu. Są idealne! Jeszcze kakao i mamy idealne śniadanko 🙂
Te bułeczki możecie upiec także z nadzieniem. Sama piekę je z owocami np. z jagodami czy jabłkami. Często nadziewam je także bitą śmietaną. Kochają je dzieci i dorośli. Gorąco Wam polecam.
Więcej przepisów na domowe bułeczki
- Drożdżówki z budyniem
- Bułeczki z truskawkami i serkiem
- Bułeczki japońskie - miękkie i puchate
- Malutkie bułeczki z makiem
Puszyste i mięciutkie bułeczki śniadaniowe podane z dżemem lub konfiturą.
Maślane bułeczki z kruszonką
Składniki (20 sztuk):
- CIASTO DROŻDŻOWE:
- 500g mąki pszennej,
- 50g świeżych drożdży,
- 1 szklanka mleka,
- 1/4 szklanki cukru (50g),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 3 żółtka,
- 125g masła,
- KRUSZONKA:
- 60g masła,
- 1/2 szklanki mąki pszennej (60g),
- 4 łyżki cukru (40g),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- DODATKOWO:
- 1 małe jajko + 1 łyżka mleka,
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
KRUSZONKA: W misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, cukier i cukier wanilinowy. Masło roztapiamy i studzimy. Do suchych składników dodajemy roztopione masło i wyrabiamy między palcami.
CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1-1,5h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 20 równych części (po około 50g każda).
TUTAJ znajdziesz filmik z przygotowania bułeczek.
Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15-20 minut – powinny podwoić swoją objętość.
Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki. Bułeczki pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Smacznego!