Prezentuję Wam kolejny smaczny przepis z wykorzystaniem kurek. Są to mięsne klopsiki w sosie z kurkami. Uwielbiam takie letnie obiady, pachnące lasem. Ten sos smakuje wspaniale, jest delikatny i kremowy. A co najważniejsze – jest aromatyczny dzięki kurkom. Jego przygotowanie jest bardzo szybkie i bezproblemowe. Gotowy sos podałam z ziemniakami i mizerią. Ponieważ sosu zostało nam także na obiad następnego dnia to podałam go dla odmiany z ryżem - smakował równie dobrze.
SKŁADNIKI (4 porcje):
-
PULPECIKI:
-
500g mięsa mielonego wieprzowego,
-
1 jajko,
-
2-3 łyżki bułki tartej,
-
1 łyżeczko oregano,
-
1 łyżka soku z cytryny,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Olej do smażenia,
-
SOS:
-
250g kurek,
-
1 duża cebula,
-
2,5 szklanki wody,
-
100g śmietany kremówki,
-
2 łyżki mąki,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
1 liść laurowy,
-
1 ziele angielskie,
-
Masło do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
PULPECIKI: Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano oraz sok z cytryny. Dodajemy po szczypcie soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki Na patelni rozgrzewamy olej. i wrzucamy je na patelnię. Pulpeciki smażymy na rumiano z każdej strony i wyjmujemy na talerz.
SOS: Kurki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Większe kroimy na mniejsze części. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, Szklimy cebulę. Następnie dodajemy kurki i smażymy je kilka minut tzn. do momentu aż cała woda z nich wyparuję.
Do podsmażonych kurek dodajemy pulpeciki. Zalewamy całość gorącą wodą. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i zagotowujemy. Całość dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Do śmietanki dodajemy kilka łyżek wywaru i mieszamy (aby zahartować śmietanę). Śmietankę dodajemy do zawartości patelni, mieszamy. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy ją do sosu, szybko mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Sos zagotowujemy. Powinien wyraźnie zgęstnieć. Sos ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Życzę smacznego 🙂
Skorzystałam dzisiaj z tego przepisu i wyszło bardzo smacznie! 🙂
Cieszę się, że smakowało ?