Sos śmietanowy z kurkami to klasyka kuchni polskiej. Polędwiczki dzięki duszeniu z kurkami nabierają grzybowego aromatu. Są przy tym i mięciutkie bardzo soczyste. To mięsne danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami. Jak tylko pojawią się kurki, na pewno przygotuje je jeszcze nie raz w tym roku:)
SKŁADNIKI :
- 250g kurek,
- 500g polędwiczek wieprzowych,
- 1 cebula,
- Masło do smażenia,
- Mąka do panierowania,
- 250g śmietany kremówki,
- 2 szklanki wody,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżeczka tymianku,
- Sól,
- Pieprz,
- Szczypta słodkiej papryki,
PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczki kroimy na plasterki i rozbijamy na kotlety. Oprószamy je solą i pieprzem z obu stron. Następnie panierujemy w mące, jej nadmiar delikatnie strzepujemy, i obsmażamy na patelni. Podsmażone polędwiczki przekładamy do rondla. Obrane kurki dokładnie płuczemy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle.
Dodajemy kurki i smażymy około 10 minut, aż woda z grzybów wyparuje. Pod koniec grzyby oprószamy tymiankiem. Podsmażone grzyby dodajemy do polędwiczek. Całość zalewamy wodą, dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około pół godziny. Po tym czasie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Sos zagotowujemy, doprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia. Podajemy np. z młodymi ziemniakami.
Życzę smacznego 🙂