W tamtym tygodniu częstowałam Was pasztecikami więc przyszedł czas na krokiety z grzybami. Jest to bardzo prosty i smaczny sposób na wiligijne danie czy też odświętny obiad. Takie krokiety podane z czerwonym barszczem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Ponieważ są łatwe proste do przygotowania na pewno wrócicie do nich nie raz, polecam gorąco 🙂
Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 4 łyżki wody,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- 400g mrożonych ugotowanych maślaków,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz,
- bułka tarta do panierowania,
Przygotowanie:
Do miski wlewamy mleko, wodę, dodajemy jajko i mąkę i szczyptę soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta i smażymy cienkie naleśniki. Grzyby rozmrażamy i siekamy drobno. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i grzyby. Smażymy całość razem około 5-10 minut doprawiając farsz do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Na naleśniku układamy 1 łyżkę farszu, zwijamy jego brzegi formując kształt krokieta. Krokiety maczamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na wolnym ogniu na rumiano ze wszystkich stron. Podajemy na ciepło z czerwonym barszczem, Smacznego 🙂