Kanie panierowane (a’la schabowy)

To już ostatni moment na znalezienie kani w lesie. Pewnie większość z Was zna smak smażonych kani. Niektórzy twierdzą, że są nawet lepsze od schabowego 🙂 Kanie smażone tak jak schabowy to danie typowe polskie, nie może go zabraknąć w moim domu, gdy pojawią się kanie. Jemy je najczęściej z pieczywem. Przed usmażeniem kanie dokładnie oczyszczamy z leśnej ściółki. Odcinamy im nóżki, a pozostawiamy tylko kapelusze. Kania jest bardzo krucha - należy uważać, aby jej nie uszkodzić podczas czyszczenia.




Kanie panierowane (a’la schabowy)

Kanie panierowane (a’la schabowy)

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 4 średnie kanie,
  • 3 jajka,
  • Bułka tarta do panierowania,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • masło do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Kaniom odcinamy ogonki, pozostawiamy tylko kapelusze. Kapelusze dokładnie oczyszczamy. Kanie delikatnie płuczemy i osuszamy. Następnie oprószamy je solą i pieprzem z jednej strony i odstawiamy na kwadrans. Jajka roztrzepujemy. Kapelusze maczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej (jak schabowego). Wkładamy je na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Podajemy z pieczywem.

Życzę smacznego  🙂

Kanie panierowane (a’la schabowy)

Kanie panierowane (a’la schabowy)

Kanie panierowane (a’la schabowy)

Kanie panierowane (a’la schabowy)





6 komentarzy

  1. wieki nie jadłam, moja mama robiła pyszne:)

    • cukiereczek

      całe szczęście, że udało nam się znaleźć w tym roku kilka sztuk 😉

      • Uwielbiam tak przygotowane kanie. Polecam kazdemu, kto nie mial jeszcze okazji sprobowac. Sama nie moge sie doczekac kiedy znow bedzie mi dane je zjesc.

        • cukiereczek

          Monika ja również czekam aż się pojawią w tym roku 🙂 Cała rodzina je uwielbia.

  2. kiedyś nazbierałam kani i nawet kilku grzybiarzy mi potwierdziło że to są kanie ale w sumie to nie odważyłam się ich przygotować i wyrzuciłam… boję się tych grzybów a ponoć takie smaczne 🙂 zazdraszczam!

  3. Mniam bardzo je lubimy 🙂

Zostaw odpowiedź