Jeśli śledzicie mojego bloga to wiecie, że uwielbiam drożdżowe wypieki. Bułeczki drożdżowe przygotowuję często na słodko i na wytrawnie. Jakiś czas temu robiłam naleśniki z farszem z pora, sera i pieczarek. Ponieważ bardzo nam smakowały to wykorzystałam to nadzienie jako farsz do bułeczek. Bułeczki wyszły wyśmienite. Smakują świetnie na ciepło i na zimno. Sprawdzą się na drugie śniadanie lub podczas pikników. Choć ja najbardziej uwielbiam je na ciepło, bo wtedy ser się fajnie rozpuszcza 🙂 Można podać do nich sos np. pomidorowy lub ketchup albo zjeść same.
SKŁADNIKI (15 sztuk):
- CIASTO:
- 14g suszonych drożdży,
- 5 i ½ szklanki mąki,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 2 małe jajka,
- 1 i ½ szklanki letniej wody,
- ½ szklanki oleju,
- NADZIENIE:
- 500g pieczarek,
- 2 pory,
- 250g żółtego sera,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka,
- Sezam, mak lub około 30g startego parmezanu,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże i sól, mieszamy. Dodajemy jajko i olej oraz stopniowo wlewamy letnią wodę. Ciągle mieszając zagniatamy ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy je przez kilka minut. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę i wyrabiamy przez 2 minuty. Ciasto dzielimy na 15 części (po około 83g każda). Z każdej porcji ciasta formujemy kulę i rozpłaszczamy ją na cienki placek. Na placek wykładamy porcję farszu i zlepiamy go. Formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce łączeniem do dołu. Zostawiamy odstępy między bułeczkami, bo urosną podczas pieczenia. Bułeczki zostawiamy na 10-15 minut do napuszenia.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim bułeczki. Posypujemy je startym parmezanem, makiem lub sezamem. Bułeczki pieczemy około 15-20 minut w 200 stopniach.
NADZIENIE: Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki. Pieczarki kroimy w plasterki, a większe w półplasterki. Podsmażamy je na patelni do momentu aż cała woda wyparuję. Pieczarki przekładamy do miski. Białą i jasnozieloną część pora kroimy w półplasterki. Smażymy go na patelni przez 2-3 minuty na małej ilości oleju i przekładamy do pieczarek. Do wystudzonych składników dodajmy żółty ser, mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Życzę smacznego 🙂
Były pyszne! Poszły w 2 dni ! ??? będę często wracać do tego przepisu ?
Ev-maruda bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Wyszły genialne 🙂
Aneta piękne 🙂 Cieszę się, że smakowały 😉