Bigos z cukinii z pieczarkami

Bigos z cukinii to nieprzerwanie nasz hit lata. Kiedyś siostra dodała do niego pieczarki i od tej pory robimy już tylko taką wersję. Jest bardzo sycący. Oczywiście jak to bigos najlepiej smakuje po 1-2 dniach, gdy smaki się przegryzą. Przygotowanie takiego bigosu jest proste choć pracochłonne. Najlepiej do ścierania warzyw wykorzystać robota kuchennego. Bigos świetnie się odgrzewa i zamraża.

Bigos z cukinii z pieczarkami

Bigos z cukinii z pieczarkami

SKŁADNIKI (6-8 porcji):

  • 2kg cukinii,
  • 300g marchewki,
  • 1 duża cebula,
  • 500g cienkiej kiełbasy,
  • 500g pieczarek,
  • 7 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 2-3 łyżki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Marchewki i cebulę obieramy. Pieczarki kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na grubych oczkach tarki. Pieczarki smażymy przez kilka minut na patelni aż cała woda z nich wyparuję. Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Wykładamy ją na sitku i solimy. W tym czasie ścieramy marchewkę również na grubych oczkach tarki i kroimy cebulę w piórka. W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy marchewkę i smażymy razem około 2-3 minuty.

Następnie dodajemy cukinię, podlewamy całość 1 szklanką wody i dusimy pod przykryciem około 20 minut razem.

W tym czasie kiełbaskę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano. Pieczarki i kiełbasę dodajemy do zawartości garnka i ponownie całość zagotowujemy. Dodajemy koncentrat i obie papryki. Dusimy jeszcze około 15 minut razem – do miękkości warzyw.  W między czasie potrawę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Życzę smacznego  🙂

Bigos z cukinii z pieczarkami

Bigos z cukinii z pieczarkami

Może spodoba Ci się także:

BIGOS Z CUKINII

BIGOS Z CUKINII Z KARKÓWKĄ





2 komentarzy

  1. Zastąpiłam pieczarki grzybami. Wyszła pychota!

    • cukiereczek

      Monika cieszę się, że z grzybami leśnymi także bigosik wyszedł smaczny 🙂

Pozostaw odpowiedź cukiereczek